Семејства птици

Како и каде живее птицата Киви?

Pin
Send
Share
Send
Send


Час: Птици (Авес)

Одред: Кивиформи (видови Apterygiformes)

Кафеав киви (Apteryx mantelli)

Рови(A. rowi)

Токојка(A. australis)

Голем попрскан киви(A. haastii)

Како што сугерира името, тоа е најголемиот киви во Нов Зеланд.

Мало попрскано киви A. owenii)

Малиот попрскан киви е најмалиот вид киви, со големина приближно колку бантам (мала раса на кокошки).

Кивите се крајно територијални птици, особено мажјаци и жестоко ги бранат своите основи. Нивните битки за територија не се за кукавички - остри канџи можат смртно да ранат противник. За време на битката, птиците скокаат високо, ги удираат шепите и го повредуваат непријателот.

Големините на териториите се од 2 до 100 хектари, во зависност од локацијата и видот на птицата. Рови и Јужнаја Токоека имаат најголема територија - до 100 хектари по пар.


yle = ”font-style: normal”, mce_style = ”font-style: normal”,> Треба да се напомене дека Јужна Токојка е многу невообичаен вид киви, бидејќи тие живеат во мали групи или семејни групи од различна возраст.

Откако птиците ќе ја организираат територијата и ќе се спарат, тие почнуваат да се подготвуваат за размножување.

Киви се копачи, тие можат да ископаат до 50 потези на нивната територија. Кога киви спие, како и другите птици, таа често ја завртува главата назад и ја крие под крилото. Сепак, за разлика од другите птици кои имаат големи крилја и мали клунови, оваа поза го прави кивито малку смешно - неговиот клун од 20 сантиметри не се вклопува под ситниот остаток на крилото.

Постојат многу различни видови живеалишта, во зависност од локацијата и видот на киви.

Пред двесте години, милиони киви живееја во Нов Зеланд. Ноќните шуми врескаа со нивниот глас - криеееее, криеееее, криеееее.

Денес, националниот симбол на Нов Зеланд е под закана. До 1998 година, популацијата на киви драматично опадна на 78.000. До 2004 година, останаа околу 70.000 нив.

На двата главни острови, бројот на киви рапидно опаѓа. Без резервите и наплатата на киви од Банката на Нов Зеланд, иднината на кивито би била безнадежна.

На киви му се закануваат три закани - предатори, луѓе и уништување на живеалиштата.

Половина од птиците не се изведуваат од јајца, бидејќи возрасните птици се уништуваат од предатори, или ембрионите се убиваат од бактерии. Од оние пилиња што се извеле, околу 70%, пред да достигнат 6 месеци, умираат од хермели и мачки. 20% се уништени од други предатори или умираат од природни причини. Само 10% од пилињата живеат до 6 месеци, а само 5% достигнуваат зрелост.

Стоат е главниот непријател на пилињата од киви. Тој е многу вешт и лукав, па затоа е тешко да го намамите во стапица. Но, кога киви достигне шестмесечна возраст, тоа веќе може да ја избрка самата хермелин.

На возрасните киви им се заканува друга опасност - кучиња и порове.

Друг непријател на киви се дивите свињи. Тие се сештојади, јадат растенија, инсекти и други животни. Иако свињите не се главниот непријател на киви, тие лесно можат да го уништат нивниот дом.

Пред околу 1000 години, Маорите се појавија во Нов Зеланд. Токму тие ја нарекоа птицата „киви“ - можеби затоа што овој збор е многу сличен на звуците што ги произведува киви (крие, крие), можеби од зборот „киви“, кој ги нарекуваше виткање, големи кафеави птици што изгледаат како киви ...

„Токоека“ (еден од видовите киви) е исто така име на Маорите, тоа значи „уека со трска“ (уека (века) - пастир од Нов Зеланд уека - птица без летови, живее на островите Нов Зеланд , има силни нозе и моќен клун, јаде црви, инсекти, бобинки, гуштери, јајца, пилиња и риби во потоци). Големото забележано киви го нарекувале маорите „роа“ или „ророа“.

Маорите биле првите доселеници кои ловеле киви за нивното месо, пената и пердувите со помош на полинезиски кучиња (кури) и стапици.

Ловот беше придружен со одлична церемонија. „Te manu huna a Tane“ („невидлива птица Тане“) - ова беше името на киви за време на церемонијата. Тане е бог на шумата.

Маорите користеле пердуви од киви за да направат наметки за церемонии. Овие наметки биле наречени „кахукиви“. Само началниците на Маорите можеа да јадат месо од киви и да носат наметки од кахукиви. Пред да започнат со ловот, Маорите пееја специјални песни и изведуваа ритуали.

Но, како што се приближуваа Европејците, времето беше уште полошо за киви.

Милиони киви царуваа во Нов Зеланд сè додека не го згазна некој Европеец. До 1920 година, нивното население се намали на 5 милиони. Веќе 200 години, птиците се жртви на неконтролиран лов, злобно предаторство и уништување на живеалиштата.

За прв пат, Европејците се интересираа за киви во 1811 година, кога еден од ловџиите му го продаде крзното на птицата на морски капетан во пристаништето во Сиднеј. Georgeорџ Шоо, зоолог во Британскиот музеј, му го даде на киви своето научно име - Apteryx australis (јужна птица без крилја). Тој исто така објави опис со слика на птица. Тоа беше тенко, исправено суштество, не за разлика од пингвин.

Објавувањето од 1813 година беше сензација. Многумина сметаа дека ова е мит, измама. Но, во текот на следните неколку години, новите извештаи и кожи од птици го потврдија постоењето на киви. Во 1851 година, живо женско киви било донесено во зоолошката градина во Лондон, каде живеела сама 15 години.

Во меѓувреме, пристигнаа нови луѓе на Нов Зеланд - авантуристи, рудари за злато, ловци и сл. Овие луѓе добија храна, ловеа, иако не беа сите киви по нивниот вкус.

Киви не го зазеде своето вистинско место во културата на Европејците, а ловот на киви беше многу профитабилен. Странските музеи плаќале големи суми пари за нивната кожа, а во 1870-тите германски и лондонски трговци копнееле по меките кожи на безопасните птици. Киви стана жртва на модата, уништена од илјадници за пригушувања и облоги на капа.

Чудно, Законот за заштита на животните од 1867 година не важеше за родните животни и птици на Нов Зеланд.

Сепак, до крајот на деветнаесеттиот век, луѓето почнаа да го разбираат уникатното значење на дивиот свет. Воспоставени се резерви и конечно, во 1896 година, беше воведена забрана за лов на киви.

Следната година, островот Капити беше основан како природно заштитено подрачје, а во раните 1900-ти, многу растенија и птици, вклучувајќи го и Кимчето со помал прскан, беа пренесени во природен резерват.

Во меѓувреме, кивите биле нападнати од мачки, хермели, порове, кучиња и ласици. Областите на шумите беа намалени, областите обраснати со грмушки беа расчистени за пасишта.

Кивите се сештојади, тие јадат и месо и растителна храна, но сепак повеќе сакаат месо. Киви има неверојатен нос и ноздри, благодарение на што тие се во можност да добијат храна навечер.

Едно од омилените јадења со киви се црви. Бидејќи кивите живеат во широк спектар на области, од планини до егзотични шуми, многу е тешко да се идентификува нивната типична храна, дури и за еден вид.

Поголемиот дел од диетата на киви е составена од без'рбетници - инсекти. Нов Зеланд е дом на 178 видови црви и 14 егзотични видови, така што има многу киви за избор.

Покрај црвите, кивите обожаваат да слават ларви од бубачки и цикади, штурци, пајаци, гасеници, голтки, вошки од дрво, полжави и други инсекти.

Киви, исто така, јадат бобинки, зрна и лисја на некои растенија: кафеав бор (Podocarpus totara), црвено дрво (Podocarpus ferrugineus) итн.

Во некои делови на земјата, птиците без крилја се хранат со невообичаена храна. Во државната шума Ваитанги, кафеавите киви понекогаш јадат жаби. Јадат и црни лебарки. Друга невообичаена храна е слатководни ракови, кои се измиваат на брегот за време на поплавите.

Големината

  • Најголем е северниот кафеав киви. Расте до 50-65 сантиметри и тежи 1,4 до 5 килограми.
  • Најмалото е забележано киви. Расте од 35 до 45 см и тежи од 0,8 до 1,9 кг.

Оваа птица има многу мускулести нозе, нивната тежина е околу една третина од телесната тежина, тие лесно можат да престигнат личност.

Крилјата се со големина од околу 3 см, тие се целосно скриени под пердувите и се бескорисни за летање. На крајот на крилјата има мала канџи, чија цел сè уште не е позната.

Шепите имаат четири прста и дебело стапало (нејзините најблиски роднини имаат само два или три), тие и овозможуваат тивко да талка низ шумата и да бара храна.

Карактеристики на птиците

Овие птици, по својата структура и начин на живот, повеќе личат на цицачи:

  • Тие имаат густа кожа и тешки коски исполнети со коскено ткиво, обичните птици обично имаат тенка кожа и шупливи коски.
  • На врвот на крилјата има мала ноктот што личи на мачка, таква структура на крилја кај лилјаците,
  • Тие не градат гнезда, но копаат дупки,
  • Пердувите се долги, лабави и повеќе наликуваат на коса,
  • Тие имаат релативно ниска телесна температура, во просек 38 степени Целзиусови, што е почеста кај цицачите отколку кај птиците.
  • Таа е единствената птица во светот со ноздрите на врвот на клунот. Тие имаат високо развиено чувство за мирис. Тие можат да најдат храна по мирис,
  • Тие имаат големи уши и многу добар слух. Забележано е дека ја наведнуваат главата кон изворот на звукот.

Каде живее, начин на живот и што јаде

Тие живеат во пошумените области на Нов Зеланд. Бидејќи не можат да летаат дрвја за да гнездат, да се одморат или да се сокријат од опасноста, кивите го градат својот дом во дупки лоцирани во мочурливи шуми или пасишта. Со помош на своите канџи, тие копаат неколку дупки. За гнездење и положување јајца, тие користат стари дупки ископани на почетокот на сезоната, кои успеале да бидат обраснати со трева и се добро скриени од предаторите.

Тие активно ја бранат својата територија од другите киви. Тие секоја патролираат на нивната територија секоја вечер, оставајќи миризливи измет како обележувачи за обележување на границите на територијата. Само членовите на семејството се дозволени на нивната територија, тие често се борат со странци, понекогаш до смрт.

За да комуницираат или да ги исплашат другите птици во мракот, тие можат силно да врескаат, да свиркаат или да грчат.

Плачот наликува на звукот „ки-ви, ки-ви“, и оттука птицата го добила своето име.

Долго време се веруваше дека овие птици се ноќни, но како што се испостави ова не е сосема точно, и тие често се наоѓаат во текот на денот. Како и да е, повеќето птици обично се кријат во својата дупка во текот на денот, во самракот го вадат клунот од дупката, ја душкаат околината и ако не чувствуваат опасност, излегуваат и бараат храна.

Овие птици можете да ги гледате во Нов Зеланд на следниве места:

Тие јадат црви, ларви, инсекти, бобинки и семиња и разни без'рбетници. Тие наоѓаат храна по мирис и со помош на сетилни влошки на врвот на клунот, можат да уловат летачка храна. Тие ги користат своите цврсти нозе и канџи за да исечат трупчиња во распаѓање или да ископаат лисја и гранчиња за да најдат бубачки и нивните ларви.

Репродукција

Сезоната на размножување е доцна зима - почетокот на летото. Гнездата се градат во шупливи трупци или дупчиња што мажот ги копа.

Нема убаво додворување во парови, како и другите птици, обично е нежно крцкаво и гниење и следење на женката. Паровите можат да се борат со пријател, ако женката е најголема од мажјак, таа лесно може да го избрка од нејзината територија. Ако друг маж ја нападне нивната територија, може да започне борба. Тие се борат до смрт, па вонземјанинот може да биде убиен.

Честопати, возрасните мажи и жени се спојуваат за цел живот, но женката лесно може да избере нов маж, ако е посоодветен за неа. Долго време се веруваше дека еден пар киви се пари цел живот, но по истражувањето стана јасно дека тоа повеќе зависи од бројот на птици што живеат во една област. Ако ги има многу, тогаш тие ги менуваат партнерите на секои неколку години.

Femaleенката носи до шест јајца годишно. Јајцата од киви се мазни и имаат бела, кремаста или бледо зелена боја. Во споредба со големината на женката, нејзините јајца се огромни, едно јајце може да достигне 20 проценти од нејзината телесна тежина.

Јајцата содржат скоро двапати жолчка од повеќето птици со иста големина и имаат природни антибактериски и антифунгални својства. Поради оваа причина, тие мирно созреваат во агресивните меѓу влажните подземни дупки, кои се заситени со бактерии и габи.

Мажјакот се грижи за јајцата, тој го инкубира од 75 до 80 дена, понекогаш женката може да се врати во гнездото и да положи повеќе јајца, тогаш мажот ќе мора да седи многу подолго.

Пилињата излегуваат целосно созреано и со пердуви и личат на мала копија на птица. Првите неколку дена пилето останува во гнездото и добива сила. Потоа ја напушта дупката и придружуван од татко му започнува да учи и да бара храна.

Пилињата остануваат со мажјакот околу 20 дена, по што сè уште можат да бидат на територијата на нивните родители неколку месеци или дури со години.

Статус, предатори и заштита

Според Меѓународната унија за зачувување на природата, јужното кафеаво и големо забележано киви се наведени како загрозени видови. Северниот кафеав и кафеавиот киви Окарито се наведени во Црвената книга, иако нивниот број денес е стабилен. Малите забележани киви се загрозени.

Вкупно, денес има околу 68.000 птици во Нов Зеланд. Со милиони години ги ловел само еден предатор, ова е изумрен був од смеење.
Во 1300 година, племето Маори се населило во Нов Зеланд, кои ги користеле своите пердуви за украсување на облеката на водачите и како храна.
Кон крајот на 1800-тите, доселеници од Европа и други земји се населиле на нивната територија, носејќи со себе кучиња, мачки, порове, хермели и стаорци, кои почнале да јадат јајца и самите птици. Рибарите почнаа да ги користат пердувите за да прават муви пастрмка. Сето ова започна да доведува до нагло намалување на нивната популација.

Како резултат, во Нов Зеланд беше донесен закон во 1908 година со кој се забранува лов, заробување или убивање киви, но поради ниската парична казна не помогна многу и во 1921 година тие беа прогласени за „совршено заштитена птица“.

После тоа, популарноста на птицата почна да расте, таа почна да се прикажува на монети, поштенски марки, воени ленти, па дури и на националното знаме на Нов Зеланд. Ова овозможи да се зачува и спаси населението од истребување.

Денес им се заканува уништување на нивното живеалиште, тие стануваат жртви на кучиња, ласици, мачки, порове, свињи, честопати паѓаат под тркалата на автомобили или се дават во базени.

Во просек, нивната популација опаѓа за 10 проценти на секои две години.

Денес во Нов Зеланд постои програма за враќање на нивниот број, властите работат многу тесно со населението и осигурија дека луѓето во живеалиштата на овие птици почнаа да ги држат своите кучиња на поводник и да го забавуваат движењето на автомобилите кога ќе видат знак за предупредување. Тие почнаа да отстрануваат птичји јајца од дивината и да одгледуваат пилиња во заробеништво се додека не станат возрасни и не можат да се бранат сами.

Истражувањата во репродуктивната екологија започнаа да обезбедуваат нивно преживување и просперитет на населението.

Олег Козловски

Писател на имиња, илустратор и хонорарен фотограф, се занимавам со туризам, риболов и лов, патувам низ целиот свет и Русија, ловам и ловам.

Ⓘ Мало сиво киви

Мало сиво киви, или мало забележано киви, или киви на Овен е еден од видовите птици кои припаѓаат на единствениот род на лат. Apteryx и семејството Apterygidae по редослед Kiwiformes. Специфичниот епитет е даден во чест на англискиот зоолог Ричард Овен.

1. Општи карактеристики

Малото сиво киви е ендемичен вид птица што се наоѓа исклучиво на Нов Зеланд и се наоѓа само на островот Капити, иако претходно живеел во шумите на Јужниот остров.

Ова е најмалиот вид киви - висок само 25 см и тежина од 1,3 килограми.

2. Закани

Како резултат на истребување на јајца од увезени мачки, малото сиво киви исчезна во главниот дел од својот опсег.

Преживеала популација од 1.500 жители на островот Капити, од каде што видот се преселува на други изолирани острови.

Наведен во меѓународната Црвена книга со статус на ранлива ранливост.

Pin
Send
Share
Send
Send