Семејства птици

Долга опашка патка / Clangula hyemalis

Pin
Send
Share
Send
Send


Долга опашката патка понекогаш се нарекува патка и, според гласот, аулејка.

Дрејк во пердув за размножување (мај, јуни): главата, вратот, ползењето и градите и горниот дел од телото се темно кафеави, страните на главата се зачадени сиви, има бела лента околу очите, пердувите на предниот дел од пердувите на грбот и рамената се со широки рабови со црвена боја, рамената се издолжени, како и црниот централен пар на кормилото. Многумина имаат чисти бели пердуви од остатоци од зимски фустани на вратот, а особено на страните на тилот, а повремено има такви пердуви во задниот дел. Стомакот е бел, страните се сиво, понекогаш има мешавина од кафени пердуви.

Во текот на јули, издолжените пердуви на средната опашка се губат, а темно кафеавите хумерални раменици што се граничат со пуфи-црвена боја, исто така, се заменуваат со темни, но со сиви рабови, кафеавите пердуви се пробиваат на страните.

Зимска облека на дрејк (од крајот на октомври до март или април): главата и целиот врат со врат и ласка се бели, страните на главата се светло зачадени сиви, само широкиот прстен околу окото е бел, на страни на предниот дел на вратот долж големо кафеаво место кое започнува на задниот дел на образите, грбот, крилјата, целиот град се темно кафеави, рамената се пепел-сиви, некои (многу стари?) имаат бело, стомакот е бела со сивкав цут на страните. Дека оваа облека е зима, му беше познат на Мекгилеври пред скоро 100 години, а Бутурлин го истакна истото, но сепак се нарекува „парење“ од различни причини, од кои првото место го зазема фактот дека некои (истражувачи, не патки) изгледа поубаво!

Патка: горната страна на главата е темно-кафеава, како брадата и дамка на страните на предниот дел на вратот, остатокот од главата и вратот се белузлави, горната страна на телото е темно кафеава, рамената се граничат со пепел-сива боја, стомакот е бел, гушавост е сиво-кафеав, а страните се со сивкасто цветање.

Малолетниците се како патка, но побледи, а темната боја на гушавост и крилја е поразвиена.

Окото е светло-зелено или леска, нозете се синкаво-сива или олово, клунот е темно, во драки за време на сезоната на парење има прилично широк апикален прстен од розова боја, до јули добива розово-сива и подоцна темна сива боја. Патката има кафеав клун со зеленикава или маслинеста нијанса (според свежите птици од делтата Колима, Бутурлин).

Крилја опашка во полн пердув на дрејка до 25,5, во метатарзалниот клун на патка, нејзината ширина е околу

Долга опашка патка е кружна птица тундра, се шири на повеќето острови на Арктичкото Море, каде што има езера соодветни за тоа (не се наоѓаат во земјата Франц Јозеф), и продира, постепено се намалува на број, во северната лента на тајга. Тундрата е генерално најбројна од патките. На југ се искачува до 60 ° Н. Ш. во Скандинавија, до северните делови на езерото Онега, на Јенисеи до 64 ° Н. Ш., до сливот Анадир и Островите Команданти. Во лето, се среќава на Финскиот Залив (Бутурлин) и, можеби, гнезда во областа Гижига (Букстон).

Зими во Балтичко Море и крај западните брегови на Европа, поретко на Медитеранот, зими во мал број на Црно и Касписко Море, на Бајкалското Езеро и во голем број - покрај брегот на Камчатка, Командант, на Море Охотск и Јапонија и покрај бреговите на северна и централна Кина и, се разбира, на двата брега на Соединетите Американски Држави. Делумно зими на отворените делови на Арктичкото Море. Таквите места на северното зимување, меѓу темните дамки со вода и белите точки на снег на скршен мраз, очигледно се поврзани со заштитниот полу-бел зимски фустан на оваа патка. Може да се додаде дека повремено - кај единечни индивидуи меѓу десетици илјади - молтот пред брак доцни и белата облека може да остане лето.

Изглед.

Мала патка, мажјаците имаат долга тенка опашка од субулати. Кај мажјакот, во лето, главата и градите се црни, страните и дамката околу окото се бели, грбот е црноцрвен со црвена боја, во зима главата, вратот, страните и стомакот се бели, градите, грбот и самото место на образот се црни.

Кај женките, во лето, главата е црномуреста со бели дамки, горниот и страните се кафеави, во зима главата и вратот се белузлави со темно место под окото, стомакот и страните се бели. Средно преминување на бојата секогаш може да се забележи во исто стадо, па патките во природата изгледаат разновидно.

Начин на живот

Ител на тундра и шума-тундра, во периодот на гнездење се јавува на море, понекогаш на езера. Миграторна, на места жителна птица. Заеднички или бројни. Гнезда на езера и реки меѓу мочурливи тревни тундра. Гнездо на суво место близу крајбрежјето, меѓу седишта или под врба и џуџести грмушки од бреза, обложени со темна пената.

Спојката од средината на јуни, се состои од 6-8 кафеаво-маслинови јајца. Femaleенката со инкубација му овозможува на лицето да се приближи. Мажјаците и жените кои не се размножуваат се собираат во огромни стада во морските заливи и езера. Летот е брз, стадото лета на грамада, ниско над водата.

Многу „разговорлива“ птица, гласот звучи како рапав „а-ауе“, вревата што ја создава стадо долги опашки патки се слуша далеку. Плива, кревајќи ја опашката, нурнува совршено, се крева неволно и силно од водата. Малку претпазлив. Се храни со ларви на инсекти, ракови, мекотели, риби. Важен риболов, месото е со низок квалитет.

Мажот се разликува од сите патки во стилоидната опашка, од опашката - во боја, женката во летен пердув е слична на женската, но е полесна, дамката зад окото не е кружна.

Препорачана и цитирана литература

Водичи-детерминанти на географот и патникот В.Е. Флинт, Р.Л. Боем, Ју.В. Костин, А.А. Кузнецов. Птици на СССР. Издавачка куќа „Мисл“ Москва, уредувана од проф. Г.П. Дементиева.

Апстракт на научна статија за биолошки науки, автор на научното дело е Валентин Дмитриевич Коханов

Второ издание. Прво објавување: Коханов В.Д. 1981. Особености на миграцијата на Синга и долга опашка патка во Белото Море и Балтикот // 10-ти балтички држави. орнитол. Конф.: Апстракти. извештај Рига, 1: 139-143.

Текст на научна работа на тема „Особености на миграцијата на синга Меланита нигра и долга опашка патка Clangula hyemalis во Белото Море и Балтикот“

Руски орнитолошки журнал 2012, том 21, експресно издание 764: 1312-1314

Особености на миграцијата на сингла Меланита нигра и долги опашки патки Clangula hyemalis во Белото Море и Балтикот

Второ издание. Прв пат објавено во 1981 година *

Singa Melanitta nigra и долги опашки патки Clangula hyemalis се едни од најраспространетите патувачки нуркачки патки на Балтичко и Бело море (Кумари 1957, 1965, Бјанки и др. 1975). Природата на нивната миграција варира од место до место. Така, на пример, покрај брегот на Естонија на Балтичко Море во пролет, има повеќе синга отколку во есен, а во заливот Онега на Бело Море практично не регистриравме нуркачки патки на пролет, иако во есен има масовна миграција на нив.

Во Белото Море, редовните набудувања на пролетната миграција на водните птици се вршат на територијата на природниот резерват Кандалакса, работат две станици во селата Понгома и Вирма (Поморски брег на заливот Онега) и една (за време на миграцијата на нуркање патки) во селото Сосновка (брег на Терски) во 1961 година ...

Според природата на миграциите на нуркачки патки (со исклучок на сите видови едери), идентификувавме неколку области во Белото Море.

1. Онега и надворешниот (западен) дел на заливот Двински - област на видлива масовна есенска миграција на патки и скоро и да нема миграција на пролет.

2. Заливот Кандалакса е област на незначителен премин на патки, чиј интензитет малку се разликува од сезона во сезона.

3. Трескиот крајбрежје помеѓу селата Тетрно и Сосновка е област каде што се случува поинтензивна миграција во пролет отколку во есен.

4. Абремовски брег во заливот Мезен - област каде претпоставуваме масовен лет на патки во сите сезони на миграција.

Според достапните информации (Кумари 1957 година), училишта за нуркачки патки, оставајќи го Балтичко Море во пролет, се расфрлаат и летаат кон Белото Море на широк фронт. Во близина на островот Великиј, во некои години на пролет, можно е да се регистрираат стада Ксинга што летаат нагоре од југо-запад и запад, чие движење се одвива ноќе и наутро на надморска височина од 300-500 м.Над водната површина на заливот Кандалакса, стадата се спуштаат и се спуштаат на заливот за одмор, по што продолжуваат да мигрираат, веќе ниско над водата, кон грлото на Белото Море. Јужен брег

* Коханов В.Д. 1981. Особености на миграцијата на Синга и долга опашка патка во Белото Море и Балтичките 1110-ти Балти. орнитол. Конф.: Апстракти. извештај Рига, 1: 139-143.

Полуостровот Кола е во овој случај упатство за мигрантите.

Во заливите Онега и Двински, ситуацијата е слична во пролетта, но тука бреговите се одделени не само од овие два широки заливи, туку и од сливот на Бело Море. Затоа, тука намалувањето на миграциските стада нуркачки патки е постепено отколку во тесниот залив Кандалакса.

Така, стадата мигранти, откако го поминаа јужниот брег на Белото Море, стигнаа до неговите северни брегови и се движат по нив до Грлото на Белото Море. Патки кои летаат од запад (од заливот Кандалакса) го преминуваат белото море Горло од брегот на Терск до брегот на Зимни, очигледно во областа помеѓу Кејп Никодински и селото Сос-Новка. Оваа претпоставка е потврдена со фактот дека во пролетта 1979 година, на север од Сосновка, во близина на устието на Поној, забележавме многу слаб лет на долга опашка патка и долги опашки патки. Во близина на Сосновка, во пролетта 1961 година, беа регистрирани околу 10.600 патки (Беyaаева, Макаров, усна комуникација). Според податоците на работниците за метеоролошка станица во Кејп Абрамовски (Мезенскиот залив), тука има пролетна и есенска масовна миграција на нуркачки патки. Во оваа област, во 1978 година, воспоставивме интензивна летна миграција на Ксинга кон молт.

За време на периодот на есенска миграција на патот од Бело Море кон Балтичко Море, стада нуркачки патки неизбежно се расфрлаа и летаа кон Финскиот Залив на широк фронт. Мигрантите кои стигнале до Финскиот Залив се свртуваат кон запад покрај него. Некои од патките, движејќи се кон Северното Море, го оставаат западниот брег на Естонија и другите балтички републики настрана. Поради оваа причина, на есен, нуркачки патки се наоѓаат во западниот брег на Естонија во помал број отколку во пролетта (Кумари 1957, 1965) и крај бреговите на Летонија - во оскуден број (Лејнш 1966).

Според нашите податоци, за време на летната миграција, Синга започнува од Бело Море од три свои региони: од наметката Абрамовски во заливот Мезен, од Летниот брег (помеѓу Унскаја и Заливот Сопшенгени) во Двински залив и, конечно, од Поморскиот брег (помеѓу Беломорски и селото Сумпосид) во заливот Онега. Откривме дека за време на есенската миграција, училиштата на Синха и на Долгите опашки патки го напуштаат Белото Море во последните два региона, очигледно, истото се случува во заливот Мезен, каде што не бевме во можност да го посетиме на есен.

Бројот на почетни птици зависи од временските услови во одредена област и може да варира значително.

Познато е дека во текот на дневните часови, насоката на миграција на нуркачките патки е под влијание на природата на пределот (Вероман 1976). Летната миграција на Синга се одвива практично во дневни услови (во јули, ноќите се лесни на Белото Море). Слична ситуација во втората половина на мај - за време на масовниот пролет

миграција на Синга и долга опашка патка. Следствено, во лето и пролет, нуркачките патки можат да користат обележја за да ја утврдат насоката на летот. На есен, ориентацијата според обележјата е ограничена и патките во мракот надминуваат дел од патеката. Познато е дека ноќните мигранти можат да се движат покрај theвездите (Јакоби 1966). Очигледно, патките за нуркање го користат истиот метод на ориентација. Во малку облачно време на 12 октомври 1959 година, ја забележавме најинтензивната миграција на долгите опашки патки во близина на селото Вирма (регистрирани се околу 11 илјади лица). Сепак, во облачните вечери на 13 и 17 октомври, имаше масовно движење на патки. На кој начин биле водени птиците во овој случај, сè уште не е подложно на објаснување.

Како по правило, стада Синга и долга опашка патки го напуштаат Белото Море навечер и навечер. На Балтикот, птиците очигледно се спуштаат на различни места - каде што ги фаќа зората. Овој процес не е стабилен и зависи од временските фактори долж миграциската рута.Затоа, во истата област, бројот на нуркачки патки за време на есенската миграција може значително да варира од година во година, како што е забележано од голем број автори (Ваиткевичус 1968, Кумари 1965, Гагинскаја 1967).

Бјанки В.В., Коханов В.Д., Скокова Н.Н. 1975. Есенска миграција на водни птици во Бело Море // Тр. Природен резерват Кандалакса 9: 3-76. Vaitkevichus A. 1968. Видливи миграции на водни птици во Литванија // Soobshch. Балт провизија. за проучување на миграцијата на птиците 5: 44-66. Veroman H. 1976. Промени во миграционите насоки на водните птици под

од влијанието на пејзажните фактори // Миграции на птици. Талин: 99-101. Гагинскаја Е.Р. 1967. За миграциите на птици на јужниот брег на Финскиот Залив //

Резултати од орнитолошки истражувања на Балтикот. Талин: 191-198. Кумари Е.В. 1957. За карактеризирањето на распределбата на миграциите на птиците во регионот

Балтика // Тр. 2-ри Балт. орнитол. конф. М.: 13-26. Кумари Е.В. 1965. Динамика на население на миграција на гуски и долги опашки патки на источен Балтик // Миграции на птици и цицачи. М.: 116-124. Лејнш Г.Т. 1966. Набationsудувања на миграцијата на птиците во есен во селото Папе // Миграција на птици на Латвиската ССР. Рига: 89-99. Јакоби В.Е. 1966. За ориентацијата на птиците во лет // Механизми на лет и ориентација на птици. М.: 146-168.

ОНА што се јаде

Долгите опашки патки активно нуркаат во вода во потрага по храна во текот на денот. Може да се фрли многу длабоко, сепак, пред нуркањето, птицата секогаш скока малку, остро ја навалува главата напред и ја фрла надолу, истовремено отворајќи ги крилјата.

Долга опашка патки гребла со крилја под вода. Обично школските птици пливаат по ред, а патките со долга опашка нуркаат под вода за возврат. Често целото стадо нурка истовремено. Во зима, патките се хранат со школки и ракови како што се школки, а исто така фаќаат ракчиња и мали ракови.

Womanената со долга опашка дури сака да јаде црви со мали влакна, морски fishвезди и мали риби. Птиците ловат гоби, трње, млад размавта и треска на Атлантик. Понекогаш долга опашка патка дури јаде алги. На копно, за време на гнездење, се храни со инсекти и нивни ларви, главно ларви од комарци, како и ракови од слатководни води, полжави, бобинки, семиња и некои растенија.

IFИВОТЕН СИЛИТЕЛ

Долга опашката патка е единствениот претставник на семејството на патки, во кое не само мажјаците, туку и женките молтуваат три пати годишно. Во април, машкиот дел со светла зимска облека со контрастна боја, во која преовладуваат белите тонови, а неговиот пердув добива потемни нијанси.

Во јули, тој ги губи пердувите на летот, па во овој период самата дрејка има прилично изглед. За време на овој молт, птиците не можат да летаат. Во септември, машката долга опашка патка „се пресоблекува“ во есенската облека, а од ноември повторно се наметнува со прекрасно зимско перје. Ваквата честа промена на перјата и бојата, веројатно, ја обезбедува долга опашката патка со најдобрата маскирна во процесот на промена на годишните времиња. Згодната облека за парење на мажјакот треба да го привлече вниманието на женката.

Долга опашка патка е често летачка, немирна птица. Често може да се забележат големи стада од овие птици, кои бројат до 50-100 лица, како летаат ниско над водата. За време на летот, патките со долга опашка се нишаат од една на друга страна.

Крилјата, кога ќе ги кренат нагоре, не достигнуваат хоризонтална положба, па птицата е принудена да ги спушти подлабоко. Седејќи на вода, долгите опашки патки најпрво ја допираат водата со градите, а не со шепите, како повеќето видови.

РЕПРОДУКЦИЈА

Долгите опашки патки се гнездат на бреговите на малите езера во арктичката тундра, на брегот на острови, во фјордови и во речни делти, во региони на мраз - каде снегот се топи барем делумно во лето. Птиците формираат парови во текот на зимата. Патки со долга опашка летаат до местата за гнездење во големи стада. Во тундра, на местата за гнездење, птиците се појавуваат најчесто во мај-јуни, кога земјата е веќе исчистена од снег. Долги опашки патки се појавуваат на северните острови долго пред испуштањето на слатководни тела од мразот и остануваат во морето долго време. Во тундра, птиците веднаш почнуваат да ги опремуваат своите гнезда. Fенките градат гнезда на земја, на суво место, во близина на езера, потоци или реки. Гнездото се наоѓа во мала дупка.Theенката ја реди депресијата со пената и растенијата. Често, јајцата се појавуваат во гнездото по една недела. Пилињата се изведуваат кон крајот на јуни - почетокот на август. Првите неколку дена тие остануваат близу до гнездото, а потоа одат на вода. Научниците забележале асоцијација на неколку потомци. Многу пилиња умираат од напади на скуа.

СЛЕДЕЕ НА МОРЕШНИОТ

Долга опашка патка е лесно да се препознае по својата необична боја на пердув. Облеката за размножување на мажјакот има темен врв, а предните делови од телото и страните на главата се чадени, стомакот е бел. Theенката се одликува со потемен врв и бели страни. Во зима, женките и мажите имаат бела глава, има темни дамки на образите. Телото крилја на женките е исто така бело. Долга опашка патка е патка со средна големина со мала глава и долга опашка. Кога пливаат, опашките пердуви на птицата се креваат високо над водата. За време на летот, јасно се гледа зашилената опашка на патот со долга опашка. Птиците зимаат во крајбрежните делови на Атлантскиот и Тихиот океан. Повеќето од долгите опашки патки се појавуваат тука од крајот на декември до февруари.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ, ИНФОРМАЦИИ.

  • Во Северна Америка, долгата опашка патка се нарекува „стара риба“, односно стариот Индијанец. Луѓето често ги споредуваат звуците што можат да се слушнат од оваа птица со песните на старите индиски жени.
  • Патки со долга опашка веќе долго време се ловат на месо во Сибир.
  • Кога патките почнуваат да ги изведуваат јајцата, леталата ги напуштаат местата за гнездење и се префрлаат на брегот. Тие живеат таму сè додека не заврши молтот.
  • Не е невообичаено патките да ги напуштат своите пилиња пред да научат да летаат. Ова е потребно со цел да имате време повторно да положите јајца.
  • Понекогаш две жени положуваат јајца во едно гнездо. Ова гнездо може да содржи до 16 јајца. Типично, секоја жена носи до 8 јајца.

КАРАКТЕРИСТИЧКИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА МОРИОТ

Femaleенски во зима и пролет (нормална облека): патката, како и дрејкот, се растопува три пати годишно. Главата, градите, стомакот и страните на женката се најчесто бели, круната и грбот, како и во другите сезони (летен пердув), се темни.

Femaleенски (облека за парење): перјето не е толку светло како кај мажјакот; пред сè, нема пердуви со долга опашка. Летниот (размножувачки) пердув на женката е сличен на размножувачкиот пердув на мажјакот - целиот горен и преден дел од телото на птицата е темно кафеав.

Машко (облека за парење): во април, пердувите на главата, вратот, градите и грбот на птицата стануваат чоколадо. Врвовите на грбните пердуви се светло-кафеави. Пердувите на опашката се темно кафеави, а околу очите се појавуваат добро-зачадени дамки од овална форма.

Машко (во зима): перјето е полесно и поизразено отколку во сезоната на парење. Главата, градите и дел од пердувите на летот се бели. Јасни темни дамки се видливи на образите. Во тоа време, пердувите на опашот се пократки отколку во летото.


- Theивеалиште на долга опашка патка
- Места за зимување на долги опашки

КАДЕ НЕДУВА

Долгите опашки патки се гнездат во арктичката тундра, во фјордовите на Скандинавскиот полуостров, северна Русија, Јужна Америка, Исланд и Гренланд.

ЗАШТИТА И РЕЗЕРВА

Вкупното население во светот е околу 10 милиони птици, околу 500 илјади зими во Европа. Десетици илјади долги опашки патки умираат секоја година како резултат на загадувањето на морињата со нафта.

Долга опашка жена. Птици од Братеевоград. Видео (00:00:44)

Долга опашка патка ретко се гледа во зима на реката Москва во близина на устието на Городња. Во последниве години, рибарите го видоа повисоко покрај устата на Городња, во трска.
Патки со долга опашка се забележуваат во зима на крајот од паркот Мерински. Таму се хранат на крајбрежните крајбрежја.

Pin
Send
Share
Send
Send