Семејства птици

Curlews се многу светли претставници на семејството угарки

Pin
Send
Share
Send
Send


Латинско име:Нумениус феопус
Одред:Charadriiformes
Семејство:Угарка

Изглед и однесување... Релативно голем песочник, со големина на врана со качулка, со монохроматска сива боја, без топли црвеникави или пуф тонови, на ниски нозе, со не многу долг, релативно густ клун малку закривен надолу. Должина на телото 40-46 см, распон на крилјата 75-90 см, тежина 300-500 г. Мажите и жените се обоени исти, женките се нешто поголеми и имаат подолги сметки од мажите. Нема сезонски диморфизам во бојата на перјето; младите птици во малолетнички пердуви се малку немирни погоре. Во рамките на видовите, се разликуваат неколку добро диференцирани подвидови, кои сигурно се разликуваат по деталите за бојата на перјето. Во европска Русија има претставници на двајца од нив - обиченН.п. феопус и степскиN. стр. албоаксиларис средно виткање.

Опис... Во сите сезони, тие се кафеави одозгора, без изразени надолжни ленти, потемни од големите виткања. Врвот на главата и тилот се темно кафеави, во средината на темето од челото до задниот дел на главата има тесна светлосна лента. Широка белузлава лента се протега од основата на клунот над окото и зад него. Предниот дел од задниот дел е темно кафеав со многу тесни светлосни рабови, задниот дел од задниот дел е разновиден (во бела позадина - редок темен модел) во номинативниот подвид, или чисто бело во подвидот на степскиот. Грлото е бело. Вратот е напред и од страните, градите и горниот дел од стомакот се во чести надолжни кафеави ленти на бела позадина. На страните, покрај тесните темни надолжни ленти, има и попречни темни ленти. Средината на стомакот е бела. Пердувите со опашка на опашката се бели со попречна темна шема. Аксиларните пердуви се бели со чести попречни темни ленти во европскиот подвид, или чисто бели во подвидовите степи. Крилјата се долги и остри, летот е брз.

Опашката е малку заоблена, пердувите на опашката се сиво-кафеави со темни попречни ленти и бели тесни апикални рабови. Очите се темно кафеави. Сметката е темно рожена, основата на мандибулата е црвеникава. Нозете се сиво-сиви. Плетењето помеѓу предните прсти е прилично добро развиено. Добро плива, дури и пораснати пилиња лесно можат да пливаат преку мали реки. Малолетници во малолетнички пердуви остро се разликуваат од возрасните во нивните забележани врвови. Главната позадина на горниот дел од телото е црно-кафеава, потемна отколку кај возрасните птици. Пердувите на предниот дел од задниот дел, на рамената по должината на рабовите на двата навивачи имаат мали бледи лакови. Остатокот од обоеноста е ист како кај возрасните птици, но клунот е многу пократок.

Младите птици во првиот зимски пердув се слични на возрасните, но многу пократко-фактурираните. Младите птици при првото размножување не се разликуваат од возрасните птици во лето, но имаат и пократок клун. Спуштената пиле е одозгора сиво-бела, потемна од долната јакна на Големата витка, со црно-кафени ленти и дамки. Челото и образите со изразена окерова нијанса. Црна лента поминува низ челото, достигнувајќи го задниот раб на темето. Дното е досадна, бледа буфичка. Од Големата витка се разликува по помала големина, пократок и подебел клун, темна глава одозгора со надолжна светлосна лента во центарот. Од поздравувачите се разликува со монохроматска боја и клун свиткан надолу.

Гласај... Сосема гласно, но не толку гласно како оној на Големата витка. Повик при повикување на стада е остар "ббц" Тековната песна започнува со извлечени, прилично пригушени звуци “уууут-ууууут. „И завршува со ирисентен, малку растреперувачки трил“рр-ррр-рју-рју-рју-рју-рју-рју. " Крици на загриженост или тревога во близина на гнездото и пилињата личат на остар нагло "трик-трик. „или“тирири».

Дистрибуција, статус... Гнездото е збир на расфрлани фокуси расфрлани на огромна област од Исланд и Скандинавскиот полуостров преку Евроазија до Чукотка, Алјаска и северна Канада. Во географска ширина, областа се протега од јужната тундра до север од степската зона.

Во европска Русија, птиците од подвидот се гнездат во северните делови на опсегот на видовите N. стр. феопус, кои се наоѓаат од северниот дел на полуостровот Кола, јужниот дел на полуостровот Канин и подзоната јужна тундра до пејзажите на јужната тајга во средната зона и пејзажите од средната тајга во Цис-Урал. Во зоната степи, живее друг подвид, кој во исклучително ограничен број преживеа во степите на Јужен Урал и, можеби, во регионот на Средна Волга. Птици од европскиот дел на Русија зимаат на британските острови, долж бреговите на Средоземното море, на Каспиското Море и во Африка.

Начин на живот... Лета до местата за гнездење една од првите меѓу лопати. Дури и на самиот север од опсегот, во тундра, птиците се појавуваат веќе во средината или на крајот на мај. Тие обично летаат во стада, понекогаш во големи, ретко поединечно, често на голема надморска височина и ноќе. Мажјаците ги окупираат своите индивидуални територии и започнуваат парење веднаш по пристигнувањето. Слободните мажјаци, особено во добро време, обично одат на голема надморска височина, така што птицата е тешко да се види. Во лошо, ветровито време и во периодот по формирањето на пар, тие често течат слабо. Тековниот лет е алтернација на кратки полетувања по прилично стрмна траекторија и долги слајдови по нежна траекторија. Кога се лизга на земја, мажјакот обично испушта iridescent трил, додека се искачува - свири звуци. Habitивеалиштата за гнездење на средните кривини се доста разновидни.

Птиците на северниот подвид се гнездат во грмушка, слив на тундра, на ридести тресети во јужниот дел на зоната на тундра и во шумата-тундра, во шумски предели, на влажни изгорени области и расчистувања во тајгата, отворени подигнати мочуришта со гребен - шупливи комплекси во јужната тајга, а понекогаш и во подзоната ливади на минатогодишното обработливо земјиште. Популациите на степи живеат во ливадите на поплавените места покрај малите степски реки, степски тревни степи и се гнездат на минатогодишното обработливо земјиште со стрништа. На поволни места, средните кривини се гнездат во мали ретки колонии, каде што растојанието помеѓу соседните парови е 100-400 м, во неоптимални живеалишта - во единечни парови. Возрасните птици се карактеризираат со висок конзервативизам на гнездење - возрасните птици се враќаат на истите гнездни територии од година во година.

Гнездото е плитка дупка лоцирана отворено (на обработливо земјиште или суви полиња со сено) или под капакот на гроздовете трева (во степски), недоволно големи грмушки (во тундра и мочуришта). Облогата се состои од материјал собран од околината на гнездото. Може да бидат сламки од житни култури, сува трева, суви лисја од грмушки, парчиња лишаи талус; количината на облогата исто така варира во голема мера од многу оскудна до многу изобилна.

Во спојката има 3-4, иако има 2, а понекогаш и 5 јајца. Главната позадина на бојата на лушпата варира од синкасто-зелена до кафеаво со кафени дамки со различна големина, облик и интензитет. Двете возрасни птици ја инкубираат спојката, заменувајќи се едни со други по 3-4 часа, времетраењето на инкубацијата е 26-28 дена. За време на инкубацијата, тие се однесуваат внимателно, во случај на опасност, птицата инкубација го напушта гнездото однапред, по што лета наоколу со немирни извици на почитувано растојание, седејќи на испакнатите области на површината, дрвјата или грмушките. Во случај на вистинска закана, гнездото може да се „пренасочи“ со спроведување на демонстрации што го одвлекуваат вниманието, прикажувајќи ранета птица или животно што бега. Птици грабливки, галеби, скауа и врани се нападнати и насилно прогонувани, истерувајќи ги. Отпрвин, двајцата родители се грижат за пилињата, но женките често оставаат потомство за 1,5-2 недели, а потоа само мажот се грижи за нив додека пилињата не се кренат на крилото.Младите птици почнуваат да летаат на возраст од 4-5 недели. Есенската миграција се јавува во август или почетокот на септември. Младите незрели птици делумно остануваат во зимските области, делумно летаат далеку кон областа на гнездење, летувајќи го помеѓу летните и зимските живеалишта. Се храни со сите видови без'рбетници, и копнени и водни - инсекти, мали мекотели, црви, мали ракови, улов на риби. На есен, тој јаде голем број бобинки од облаци, боровинки, липинки, шикша. Собира храна од површината на земјата, како и од дебелината на мекото тло, сондирајќи ја со клунот.

Во јужните региони на Русија (Урал, Долна Волга, Ставропол, региони на Црното Море) се јавува миграција тенко-фактурирани, или мали, виткањеNumenius tenuirostris... Тоа е загрозен заштитен вид без пронајдени современи места за гнездење. Општата позадина на бојата е посветла од онаа на другите виткани ленти, лентите на опашката се пошироки и поминуваат по бела, наместо кафеава позадина. Долната страна на крилото е бела, задниот раб на крилјата е полесен, но краевите на крилјата се потемни отколку во средните и големите виткања. Се разликува од обете по пердув за размножување со големи ленти во форма на солза на страните и предниот дел на стомакот, од средната витка во целиот пердув со отсуство на две темни ленти на капачето, одделени со лесна разделба. Кај млади птици и возрасни во зимска перја, пердувот има слаба окерова нијанса, лентите на градите и страните се надолжни, тесни.

Среден свиок (Нумениус феопус)

Ⓘ Виткање

Curlews се многу светли претставници на семејството угарки. Тие лесно се препознаваат по нивните долги, малку закривени клунови. Долгиот, остар клун помага да се најде плен во влажното, меко дно.

Најретките гнезда на витканите виткани во северната и умерената географска ширина на Северната хемисфера.

На југ, живее големата витка N. arquata. Неговата должина на телото е 55 см, тежината е 750 - 920 г, и е забележливо поголема од тенкиот навој. Овој свиок има долги нозе, долг и тенок клун, чиј апикален дел е силно свиткан надолу. Од далечина, птицата се чини дека е солено-сива, но задниот дел од грбот и горната опашка се бели. Освен големината, тој добро се разликува од другите видови на виткање со монотона надолжно напречна коронка. По пристигнувањето на виткањето, тековните игри започнуваат од зимувањето. Мажјакот се крева на трепетливите крилја косо нагоре, лета во кругови, цело време испушта гласни трилови, кои наликуваат на ждребот. Од време на време, сегашната птица се задржува на едно место, мавтајќи со крилјата, се лизга надолу, а понекогаш дури и се врти од страната.

Во јужните делови на Приморие и во близина на Карагинскиот залив во Камчатка, гнезди на Далечниот исток витка N. madagascariensis, кој е многу сличен на големиот, но се разликува од него во отсуство на бела боја на грбот и горната опашка. Хибернира на островите Океанија, Австралија и Тасманија. Се гнезди во отворен мов и поретко во тревни или тресетски мочуришта. Најмалата витка во нашата земја се нарекува мала curlew N. minutus. Судбината на ескимскиот виткаж N. borealis е трагична. Претходно, тој ја населувал тундрата во Северна Америка и зимал во Јужните Пампаси. Понекогаш леташе кон полуостровот Чукотка и сливот Анадир. Оваа птица била подложена на неограничена извршување на летот. Цврсто јазлестото стадо од овие птици, верувајќи во однос на човекот, дадоа одлична можност да ги истребат илјадници на обработливите земјишта на долината Мисисипи. За 30 години, овие кривини беа целосно истребени.

Pin
Send
Share
Send
Send