Семејства птици

Австралиски шилокак

Pin
Send
Share
Send
Send


Други употреби на илустрација

Димензии во сантиметри се само за повикување и одговараат на печатење со 300 dpi. Купените датотеки се дадени во формат Jpeg.

¹ Стандардна лиценца дозволува еднократно објавување на слика на Интернет или во печатена форма (со тираж до 250 илјади примероци) како илустрација за информативен материјал или корица на печатена публикација, како и во рамките на едно рекламирање или промотивна кампања на Интернет,

² Продолжена лиценца дозволува други употреби, вклучително и во рекламирање, пакување, дизајн на веб-страница и така натаму,

³ Лиценца Приватно печатење овластува употреба на сликата во дизајнот на приватни ентериери и за печатење за лична употреба во издание од не повеќе од пет примероци.

* Пакети со слики дадете значителна заштеда при купување на голем број дела (повеќе)

Оригинална големина: 2391 × 2066 пиксели. (4,9 мегапиксели)

Цената означена во табелата се состои од трошоците за лиценца за користење на сликата (75% од вкупните трошоци) и цената на услугите за фотобанка (25% од вкупните трошоци). Оваа поделба се појавува само во фактурите и во завршните документи (договори, акти, регистри), во остатокот од интерфејсот на фотобанката секогаш има целосни суми за плаќање.

Внимание! Употребата на дела од фото-банката е можна само по нивното купување. Секоја друга употреба (вклучително и за некомерцијални цели и со линк до банка за фотографии) е забранета и казнива со закон.

ОНА што се јаде

Авоцентите се населуваат на морскиот брег бидејќи се хранат главно со мали ракови, ларви од инсекти кои живеат во вода, мекотели, црви и семиња на водни растенија. Затоа, колониите за гнездење на овие птици се наоѓаат на места со доволна количина на храна, бидејќи пилињата на шилокакот се во можност да најдат храна сами од првиот ден на животот. Собирајќи храна, птиците најчесто полека талкаат низ плитка вода, без да ги извлекуваат нозете од водата и да го преместат клунот од една на друга страна, како копа. На подлабоки места, клуновите на шилот собираат храна со пливање. Пилињата користат друг метод за добивање храна: тие едноставно го пикаат пленот што го гледаат, бидејќи клунот сè уште не е развиен.

IFИВОТЕН СИЛИТЕЛ

Авоцет припаѓа на семејството Авоцет. Сите овие птици се гнездат на бреговите на солени, солени и свежи водни тела. Гнезда колонијално. Колонијата на шилокак се состои од 6-30 лица. Во некои случаи, неговиот број може да достигне стотици птици. Мравките се наоѓаат на бреговите на Каспиското, Азовското, Аралското и Црното море, тие исто така живеат во близина на Балтичко Море, во медитеранските земји, во Мала Азија, Кина, Африка, Австралија и Тасманија. Ова се птици преселници. Тие хибернираат во Африка и Јужна Азија, а посебна популација од овие птици хибернира во Каспиското Море. Во зима, овие птици се чуваат во големи стада. Авоцентите се враќаат на местата за гнездење на крајот на март - април. За време на периодот на парење, птиците често изведуваат групни танци. Танцувачките птици формираат круг, ги спуштаат главата надолу, клуновите се насочени кон центарот на кругот. Надворешен набудувач има впечаток дека птиците се подготвуваат за борба. Надвор од периодот на гнездење, тие остануваат сами.

Место на гнездење

Областа за гнездење е расфрлана, опфаќајќи неколку климатски зони од умерени во Северен Атлантик до степи и пустини во Централна Азија и тропски и суптропски области во Источна и Јужна Африка. Во Западна и Северна Европа, се размножува на крајбрежјето од Португалија и Велика Британија до јужна Шведска и Естонија. Во Франција, го има и на север на брегот на Бискејскиот Залив и на Ламанш, и на југ во Средоземното Море.Во Шпанија, тој организира гнезда не само на јужниот брег, туку и на солените езера во внатрешноста. Во Јужна Европа се размножува и на Сардинија, Италија, Грција, Унгарија и Романија. Во Австрија, тие се наоѓаат главно на бреговите на езерото солено блато Нојсидлер. На исток, се населува на северниот брег на Црното Море, вклучително и во Украина во близина на заливот Сиваш и северното Азовско море.

На територијата на Русија, северната граница се протега по долината на реките Дон, Волгоград, Боshшој и Мали Узен, како и во Сибир јужно од 55-та паралела, Тува, долниот тек на езерата Селенга и Тореј во Трансбајкалија . Можеби се размножува и во регионот на Саратов. Во Казахстан, се забележуваат одделни области од опсегот јужно од долниот тек на Илек. Во Азија надвор од Русија, постојат одделни места за гнездење на северот на Арапскиот полуостров, во Ирак, Иран (планините Загрос), Авганистан, Пакистан (северен Балучистан), во западна Индија (област Кач) и северна Кина (пустината Цаидам) и Долина на средната жолта река) ... Во Африка, раси на север на границата со Мароко и Тунис, како и во источните и јужните делови на континентот јужно од рогот на Африка, но отсутни во Сахара и региони на тропски дождовни шуми.

Habивеалиште

За време на периодот на гнездење, тој претпочита да остане на нежните отворени брегови на плитки резервоари со солена или солена вода - морски калливи заливи, плитки езера, солени мочуришта, утоки, сезонски поплави во пустинската зона и саваната. Избира места каде нивото на водата значително опаѓа во лето, изложувајќи бројни островчиња, банки со песок и камени гребени. Друга карактеристика на местата за гнездење е слабата вегетација предизвикана од високата содржина на сол во водата. Надвор од сезоната на размножување, тој се придржува до слични биотопи, како и езерца, делти на реки, лагуни и песочни плажи на морските брегови.

Миграции


Природата на миграциите во голема мера зависи од областа на живеење. Во Северна и Источна Европа, како и во Азија, Авоцентите се типично птици преселници. Во Велика Британија, Франција, Холандија, во топли зими, повеќето птици ја поминуваат зимата на местата за гнездење. Во заливот Хелиголанд и Делта Рајна, каде што големи стада птици од Шведска, Данска и Германија се акумулираат во средината на јули за сезоната на молтови, само мал дел од нив остануваат за зимата. Конечно, во Африка и на бреговите на Персискиот Залив, Авоцентите обично седат, или во суви сезони се концентрираат долж бреговите.

Од Северна и Западна Европа на есен, птиците се преселуваат на југо-запад, а некои од нив застануваат во заливи и утоки на морските брегови на Франција, Португалија и Шпанија. Покрај тоа, многу птици хибернираат во пејзажи култивирани од човек, како што се вештачки езерца каде се одгледуваат риби. Другиот дел го преминува Средоземното Море и зими по должината на Атлантскиот брег на Африка. Населението од Централна и Југоисточна Европа лета на југ и југоисток, достигнувајќи ги бреговите на Средоземното и Црното море, како и на Северна Африка. Некои птици од овие региони ја преминуваат Сахара и застануваат на географската ширина на Сахел во Судан и Чад. Насоките за миграција од Централна Азија и Сибир не се доволно проучени; познато е за зимскиот престој на шилокlyак во Персискиот Залив, на северозападот од Индија и на брегот на theолтото Море во Кина. Есенските миграции започнуваат во јули и август, а во октомври повеќето од птиците веќе ги напуштаат местата за гнездење.

РЕПРОДУКЦИЈА

Повеќето од Авоцентите пристигнуваат на своите места за гнездење кон крајот на март - април. За гнездење, птиците претпочитаат рамни калливи брегови на солирани резервоари, песочни плукања, лижење на сол и брегови на плитки морски заливи. Авоцентите многу агресивно ја бранат својата територија: со силен плач ги истераат странците и предупредуваат на опасност. Пред парењето, шилите изведуваат сложен ритуал на парење на водата. За време на танцот, мажјакот го чисти пердувот, се презакажува, додека женката се наведнува напред и го истегнува вратот. Тогаш мажот полека се приближува до женката, тој талка низ водата во негова насока, сè додека не се потпре на нејзината опашка.Партнерот ги шири крилјата над женката и се пари со неа. По парењето, птиците пливаат рамо до рамо некое време. Авоцентите се гнездат во мали колонии. Спарени мажи и жени ја окупираат својата област. Гнездото на шилот е изградено на испакнатини или песочни грпки. Различни растенија служат како градежен материјал.

Theенката положува јајца и ги инкубира на 23-25 ​​дена. Наскоро по излегувањето од јајцата, пилињата од клунот на шилот можат самостојно да бараат храна. Со помош на посебни повици и гестови, родителите ги повикуваат своите пилиња во вода. На возраст од 35-42 дена, пилињата веќе можат да летаат, сепак, и покрај тоа, тие живеат со своите родители некое време.

Одгледување на српи

За време на сезоната на размножување, однесувањето на птиците драматично се менува. Во март-април, мирните и доверливи боледувања стануваат немирни и страшни. Можеби, во втората половина на март, парови птици избираат области за гнездење. Зафатената територија за секој пар птици се наоѓа на растојание од најмалку 1000 метри од друго место. Интересни се игрите за парење на српскиот срп: мажјакот постојано се поклонува на женката, прави сквотови на нозете, ја тресе опашката, а потоа одеднаш се вивнува во воздухот, вибрирајќи ги крилјата и силно плаче.

Гнездата се наоѓаат на периферијата на камче или каменести чевли или на тесни карпести плукања.

Ова е само мала дупка длабока 1,5-2 см меѓу малите рамни камења. Понекогаш гнездото се наоѓа помеѓу големи камења. Српестата плоча гради и „лажно“ гнездо, во кое птицата седи за време на игрите за парење. Theенката ги положува првите јајца на крајот на април, а размножувањето завршува до средината на мај. Во спојката има 2-4 сиви јајца со слабо зеленикава нијанса, понекогаш бојата на лушпата има кафеаво-жолто цут. Понекогаш темно дамките се јасно видливи на неа.

Спојката на јајца е добро камуфлирана, па тешко е да се најде гнездото на срп. Сивата боја на грбот е во добра хармонија со бојата на речните камчиња. Покрај тоа, во случај на опасност, птиците бегаат тивко на растојание од околу 300 метри и наскоро не се враќаат во напуштеното гнездо. Femaleенски и машки јајца од отвор, заменувајќи се едни со други. Пилињата се изведуваат од 10 мај. Младите боледувања започнуваат на крило на почетокот на август.

Возрасните птици менуваат пердуви понекогаш на крајот на јуни, но главно во август. Молтирањето трае до есен, дури и во зима. Делумно топење се јавува во рана пролет, додека малите пердуви на вратот и главата се заменуваат кај птиците. На крајот на летото, младите боледувања ја менуваат својата облека за пердуви за возрасни.

НабSудувања

Повремено, грозјето на шилокuvув е на брегот на Северното Море. Најчесто птиците можат да се видат во заштитените подрачја. Клунот на шилот е веднаш препознатлив по формата на клунот. Клунот на птицата е долг, флексибилен и закривен нагоре, има црна боја. Нозе со четири прсти. Бојата на нозете на оваа птица е синкава. Врвот на главата и тилот се црни или темно кафеави, крилјата се црни или темно кафеави, со големи бели дамки, а остатокот од пердувот е бел. Во потрага по храна, птицата оди со спуштена глава, нурнувајќи го врвот на клунот во водата и ја движи од една на друга страна.

Авоцет

Латинско име:Рекурвиростра авосета
Англиско име:Авоцет
Одред:Charadriiformes
Семејство:Мравки (Recurvirostridae)
Должина на телото, см:42–45
Распон на крилја, см:77–80
Тежина на телото, g:230–430
Карактеристики:боја на перје, форма на клун, глас
Број, илјадници парови:26,5–29,5
Статус на зачувување:СПЕЦ 4, СПЕЦ 3, СЕЕ 1, БЕРНА 2, БОН 2, АЕВА
Habивеалиште:Видови мочуришта
Дополнително:Руски опис на видот

Овој вид е непогрешливо препознатлив по својот тенок, нагоре свиткан клун, контрастен бело-црн пердув и долги синкаво-сиви шепи. Нема сексуален диморфизам. Младите области на црно перје се кафеаво-сиви.
Ширење... Миграциски, номадски и, во некои области, седентарен вид пронајден во Евроазија и Африка. Во Европа, тој се дистрибуира нерамномерно, живее главно во крајбрежните региони. Зими на југ од неговиот опсег, сè до медитеранскиот басен и Африка. Население од 1.200-1.800 парови се гнезди во Италија.4.000-7.500 снимени лица редовно ја поминуваат зимата тука, особено по должината на јадранскиот брег и на Сардинија.

Habивеалиште... Раси во влажни крајбрежни области во близина на солена вода, главно во калливи и калливи места, опкружени со вода, отворени или со ретка вегетација. Во некои области, шилокuvувот може да се забележи во водните тела со свежа вода.

Биологија... Формира колонии, често се населува со други лопати, галеби и риби. Од април до јуни, положува 4 светло-кафеави јајца со темни точки, кои и двајцата родители ги инкубираат 23-25 ​​дена. Пилињата стануваат крилести на возраст од околу 35-45 дена. Една спојка годишно. Гласот е упорен, потсетува на звукот на кавал. Исхраната се состои од без'рбетници. Лета брзо, иако ударите на крилјата се бавни.

Интересен факт... Авоцет се храни во плитка вода, додека го намалува клунот плитко и го придвижува од една на друга страна, туркајќи ја калта и држејќи го пленот. Плива лесно и благодатно, со тежиштето поместено напред.

Безбедност... Во некои области од опсегот, бројот на овој вид се намалува како резултат на промените во животната средина, сепак, во заштитените подрачја, се забележува спротивниот тренд.

Авоцет (Recurvirostra avosetta)

Други видови на ова семејство:

Штица Himantopus himantopus Карактеристични одлики: форма и боја на шепи, глас

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ, ИНФОРМАЦИИ ...

  • Авоцет е прикажан на грбот на британското друштво за зачувување на птици.
  • Должината на крилото на шилот е 21-23 сантиметри.
  • Во пролет, кога ќе се појави истури, шилокlyув го прави своето гнездо на високо место, каде што водата не може да достигне.
  • Авоцентите се најактивни наутро и навечер во самракот. Во тоа време, шилокuvув излегува во потрага по храна.
  • Во Австрија, дрволецот аозет се нарекува и ауозета. Ова име го содржи латинското име за оваа птица.

КАРАКТЕРИСТИЧКИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА ШИЛОБЛОВКА. ОПИС

Лет: нозете на птицата што лета се протегаат по должината на телото. На снежно-белата страна, светло се издвојуваат темно обоените краеви на крилјата.

Клун: долг, рамен, закривен нагоре. Крајот е остар. Авоцет оди во плитка вода и, со помош на клунот, спуштен во водата, вади мали животни и растенија од водата.

Носење: женката положува 3-4 јајца. Инкубацијата трае 23-25 ​​дена. И двете птици инкубираат јајца една по една.

Нозе: синкава, долга. Нозете завршуваат на четири прсти, со пливачка мембрана помеѓу предните прсти.

- Theивеалиштето на шилокuvувка

КАДЕ НЕДУВА

Шилокlyувка живее на бреговите на солените езера од Дунав до југоисточна Трансбајкалија, покрај бреговите на Каспиското, Азовското, Аралското и Црното море. Се наоѓа во близина на Балтичко Море, во медитеранските земји, во Западна Азија, Кина, Африка, Австралија и Тасманија.

ЗАШТИТА И РЕЗЕРВА

Неодамна, птиците страдаа од уништување на местата за гнездење и презимување.

Информации за употреба

Фотографијата „Пиед авокет (Recursirostra avosetta)“ може да се користи за лични и комерцијални цели во согласност со условите на купената лиценца без кралски права. Сликата е достапна за преземање во квалитет со висока резолуција до 3272x2181.

  • Земјата: Холандија
  • Локација: Надвор
  • Ориентација на слика: Хоризонтално
  • Сезона: Зима
  • Време на денот: Ден
#
  • За акции на фотографии
  • Нашите планови и цени
  • Деловни решенија
  • Depositphotos Блог
  • Програма за упатување
  • придружна програма
  • Програма API
  • Отворени работни места
  • Нови слики
  • Бесплатни слики
  • Регистрација на добавувач
  • Продавајте акции на акции
  • Англиски
  • Дојч
  • Француски
  • Еспањол
  • Руски
  • Италијано
  • Португалски јазик
  • Полски
  • Nederlands
  • 日本語
  • Чески
  • Свенска
  • 中文
  • Туркче
  • Еспањол (Мексико)
  • Македонски
  • 한국어
  • Португалец (Бразил)
  • Маѓарскиот
  • Украински
  • Бахаса Индонезија
  • ไทย
  • Норск
  • Дански
  • Суоми
Информации
  • Најчесто поставувани прашања
  • Сите документи
  • Птица во лет - Фото списание
Контакти
    +7-495-283-98-24
  • Разговор во живо
  • Контактирајте не
  • Осврти за Depositphotos
Прочитајте не
  • Фејсбук
  • Твитер
  • В.К.
Достапно во Достапно во

© 2009-2021 година. Depositphotos корпорација, САД. Сите права се задржани.

Pin
Send
Share
Send
Send