Семејства птици

Опис на Рен од Црвената книга

Pin
Send
Share
Send
Send


Нарачајте Passeriformes
Семејство Танагра (Thraupidae)

Знаци: Големината на возрасна птица е 13-14 см.
Црното капаче Хемиспинг се населува во планински шуми кои растат на голема надморска височина, каде што често се појавуваат магла. Овие птици претежно живеат во четкичката и често се присутни во мешани стада од различни видови. Бамбусовите грмушки служат како омилено место за хранење на Хемиспипинус.
Обично птицата седнува на дното на наклонетиот трупец и со голема умешност започнува да се искачува нагоре, внимателно испитувајќи ги пукнатините во трупот и долните површини на висечките лисја на патот во потрага по гасеници и други без'рбетници. Кај поединци од расата на Н. а. auricularis, кој живее во Перу, црна шема на главата и портокалов цвет на грлото изгледаат побогати и посветли во споредба со H. a. атропилеус. кои живеат во област од западна Венецуела до Еквадор.
Ширење: Област - Андите. Habивеалиште: влажни алпски шуми и грмушки.

Белешки (уреди)

  1. 12Таксономија и дистрибуција Танажери (Thraupidae)) IBC.Lynxeds.com. Преземено на 4 март 2012 година.
  2. Boehme R.L., Flint V.E... Речник на пет јазици со имиња на животни. Птици. Латински, руски, англиски, германски, француски. / Изменето од акад. В.Е.Соколова. - М: Рус. ланг., „РУССО“, 1994. - П. 412. - 2030 примероци. - ISBN 5-200-00643-0
  3. 12Информации (англиски). BirdLife.org. Архивирано од оригиналот на 5 октомври 2012 година.Преземено на 4 март 2012 година.
  4. Роберт С. Риџли, Гај Тудор и Вилијам Л. Браун Птиците на Јужна Америка: Остенски мировници. - Универзитет во Тексас Прес, 2001 година. - 516 стр. - ISBN 0-292-70756-8

Фондација Викимедија. 2010 г.

Погледнете и други речници:

црно-покриен хемиспигус - juodakepuris hemispingas statusas Т сритис зоологија | vardynas atitikmenys: многу. Hemispingus atropileus angl. црно капаче хемиспинус вок. Schwarzkappen Hemispingus, n rus. црно-покриен хемиспикус, м pranc. tangara à calotte noire, m ryšiai: …… Паукчиќ павадиними žодинас

Hemispingus - Светилка Hemispingus (Hemispingus superciliaris ... Википедија

Hemispingus atropileus - juodakepuris hemispingas statusas Т сритис зоологија | vardynas atitikmenys: многу. Hemispingus atropileus angl. црно капаче хемиспинус вок. Schwarzkappen Hemispingus, n rus. црно-покриен хемиспикус, м pranc. tangara à calotte noire, m ryšiai: …… Паукчиќ павадиними žодинас

Шварцкапен-Хемиспипус - juodakepuris hemispingas statusas Т сритис зоологија | vardynas atitikmenys: многу. Hemispingus atropileus angl. црно капаче хемиспинус вок. Schwarzkappen Hemispingus, n rus. црно-покриен хемиспикус, м pranc. tangara à calotte noire, m ryšiai: …… Паукчиќ павадиними žодинас

црно-покриен хемиспигус - juodakepuris hemispingas statusas Т сритис зоологија | vardynas atitikmenys: многу. Hemispingus atropileus angl. црно капаче хемиспинус вок. Schwarzkappen Hemispingus, n rus. црно-покриен хемиспикус, м pranc. tangara à calotte noire, m ryšiai: …… Паукчиќ павадиними žодинас

juodakepuris hemispingas - статуси Т сритис зоологија | vardynas atitikmenys: многу. Hemispingus atropileus angl. црно капаче хемиспинус вок. Schwarzkappen Hemispingus, n rus. црно-покриен хемиспикус, м pranc. tangara à calotte noire, m ryšiai: плочи терминали - …… Паукчиќ павадинимиų žодинас

тангара калори ноар - juodakepuris hemispingas statusas Т сритис зоологија | vardynas atitikmenys: многу. Hemispingus atropileus angl. црно капаче хемиспинус вок. Schwarzkappen Hemispingus, n rus. црно-покриен хемиспикус, м pranc. tangara à calotte noire, m ryšiai: …… Паукчиќ павадиними žодинас

Опис на птицата

Единствениот претставник на семејството Крапивников од семејството слично на врабец. Латинското име звучи заканувачки - Troglodytidae, што значи „живеење во пештера“. Видот е многу соодветно наречен орев, коренско растение за карактеристичните карактеристики на надворешниот изглед.

Како изгледа

Мала европска птица по тежина е двапати полесна од врабец - само 8-12 гр. Должина - 9-11 см. Крилја - 15-17 см. Уставот е густ. Главата е голема, кружна. Тенкиот издолжен клун е малку свиткан надолу. Непропорционално кратка опашка често е весела превртена. Перјето е меко, меко.

Мажјаците и женките се со иста боја - горниот дел е 'рѓосан црвен, а долниот е сиво-кафеав. Над окото има нејасна лесна лента. На телото има попречни темни ленти. Малолетниците имаат лесни пердуви од костен на главата со темна граница - главната разлика од возрасните животни.

Од сите подвидови кои се разликуваат по морфолошки карактеристики, куќата е најблизок вид. Горниот дел од неговото тело има кафеава боја, долниот е со нијанса на орев.

Карактер и начин на живот

Тие живеат во затворено, изолирано - еден по еден или во парови. Птиците строго се придржуваат до избраниот терен. Машките индивидуи се територијални. Со гласно, енергично, малку крцкаво пеење, тие ги обележуваат своите граници, бркајќи ги несаканите конкуренти.

Ноќе, тие се собираат во мали стада, избираат затскриени агли за заедничко преку ноќ: густи грмушки, ветровити, плитки земјени дупки. За да се заштитат од студот, тие се гушкаат заедно, формирајќи мал круг.

Birdies се однесуваат многу тајно, избегнуваат отворени простори, затоа летаат малку и неволно.

Што јаде

Главното мени се состои од инсекти, пајаци, мекотели, ракови, безрбетници (гасеници, бубачки, ушни бубри, скакулци, полжави, дрво, милипеди). Тие бараат храна во близина на површината на земјата, проверувајќи главно влажни места: плевел, купишта дрво од четка, превртени корени, паднати стебла.

Во есен, со недостаток на храна од животинско потекло, птиците се хранат со плодови на бобинки, растителни семиња. Дел од популацијата дури прифаќа алги.

Во зима тие се чуваат во близина на замрзнувачки водни тела, фаќаат полноглавци или мали риби.

Каде живее

Широко распространета во Евроазија, Западна Европа, Северна Америка, Северна Африка. Тие не живеат во европската и азиската тајга, степи и пустини во Русија, а на југот на земјата ги има само во зима. Во поголемиот дел од опсегот, преовладува обичниот вид.

Тие живеат во влажни планински, иглолисни, листопадни, мешани шуми. Поретко тие населуваат области без дрвја - рамнини или карпи. Омилено место за гнездење се грмушките од коприва. Важно е да имате мртво дрво и шумски остатоци за да се скриете од предаторите.

Татковината на семејството е северноамериканскиот континент. Набудувачите на птици веруваат дека вистински ракови, заедно со нивните роднини, полетале во Евроазија преку Беринговиот теснец.

Репродукција

Од зимувањето, мажите први пристигнуваат. И, како вистински мажи, тие градат гнезда. Обично ова е првата половина на април - крајот на мај. Во овој период, песните звучат исклучително погласно, па господинот ја повикува дамата.

Структурата изгледа како сферичен или издолжен кокос. Градежни материјали се тенки гранки од смрека, зелена мов, суви сечила трева, лисја. Како по правило, брачните парови се формираат пред да заврши живеалиштето. Аголот што ви се допаѓа е нареден со долу и пердуви.

На местото на гнездење, се подигнуваат од 5 до 12 згради, но само една од нив ќе ја избере женката.

Во рок од две недели, младата мајка инкубира спојка од 4-7 бели јајца со кафеаво-црвени дамки, чија просечна големина е 16x12 mm. Двајцата родители хранат беспомошни младенчиња.

Тие носат храна само на изведени пилиња 70-180 пати на ден, а на 14-дневните стари - 300-500 пати. Fledglings остави 15-16 дена. Пубертетот се јавува за една година.

Природни непријатели

Во дивината, клучевите ретко имаат животен век подолг од четири години. Тие ги ловат птици грабливки, куна, просили. Jејс уништува гнезда. Со сомнителен шум, чувствувајќи опасност, птиците се кријат, не испуштајќи ни најмал звук.

Го следат копнен непријател, виден недалеку од местото на гнездење, кој се вози далеку со силен удар. Ако претстои закана, тие веднаш летаат од гнездото 5-6 метри до најблиското засолниште.

Презимување

Повеќето пасерини се седентарен вид. Тие хибернираат во близина на реки, извори, извори без мраз. Тие се хранат со без'рбетници, корени на водни растенија, кои се бараат во плитки води. Преостануваат претежно стари лица, водејќи осамен начин на живот.

Птиците што се гнездат во северните региони мигрираат во поповолни зимски услови. Подготовките за поаѓање започнуваат во втората половина на август - почетокот на септември. Претставниците на видовите се концентрираат надвор од шумата (езерски брег, пустелија).

Беше во Црвената книга

Нема критично намалување на популацијата, но ранливиот подвид е вклучен во списокот на ретки, загрозени животни.

Главните причини за истребување

Најблиските роднини на ракови се пред истребување. Ова се должи на фактори на животната средина. Падот на видовите е директно поврзан со деструктивните услови на живеалиште, недостатокот на места за гнездење.

Тековна состојба на населението

Во принцип, бројот на ракови не варира значително. Следниве подвидови се наведени во Црвената книга:

  • Грмушка Антиоски - се населува во јужните американски суви шуми,
  • Кубанец - живее само во мочурливи области обраснати со меч-трева,
  • Командант - птица Црвена книга Камчатка, населена со командантот,
  • Нов Зеланд - живее во Нов Зеланд,
  • Тенок-фактуриран - се наоѓа само во планински шуми со варовнички карпи,
  • Голем кратко-фактуриран - раси во Јужна Америка, првенствено во Колумбија.

Според научната класификација, изумрените видови припаѓаат на родот на Нов Зеланд - грмушка, како и грмушка Стивен.

Дали треба да преземам мерки за заштита

Санитарните услови за шумарството го намалуваат бројот на места за гнездење. Затоа, важно е да се обезбедат заштитни основи за размножување на животните.

Биологот-истражувач Владимир Борисович Зимин предлага да се подготват специјални плексуси од иглолисни гранки за гнездење парови.

Интересни факти за птицата

  1. Карактеристична карактеристика на видот е силен глас. Пеењето достигнува волумен од 90 dB. Ова е еквивалентно на работна правосмукалка или трамвај во движење. Повеќебојните проби траат 5-6 секунди. Нивните преплавени песни со фреквенција од 4000-9000 Hz се слушаат на растојание од 500 метри.
  2. Сексот не може да се одреди според бојата. За време на сезоната на размножување, жените развиваат дамка од еж, а испакнатоста на клоакал се зголемува. Мажјаците не инкубираат потомство. Исто така, мажот се разликува од женката по навики. Мажјаците се поактивни, испуштаат многу звуци, додека женките се потаинствени, пеат исклучително ретко.
  3. Мажјаците се невообичаени полигамни. Додека нивниот придружник испарува потомство, тие мирно бараат нов пар за себе.
  4. Сликата на оваа мала птица го красеше британското партирање, ковано од 1937 до 1956 година.
  5. Античките Келти, Велшаните ја сметаа птицата за света. До сега, таа е почитувана во многу европски држави: Англија, Ирска, Исланд. Рен е чест лик во фолклорот и книжевните дела.

Сè уште има прашања во врска со Рен или имаш нешто да додадеш? Потоа, пишете ни за тоа во коментарите, ова ќе го направи материјалот покорисен, целосен и точен.

Pin
Send
Share
Send
Send