Семејства птици

Папагали во градот Москва (1120)

Pin
Send
Share
Send
Send


Студија за историја

Луксузниот папагал Александра (латински Polytelis alexandrae) е птица од семејството папагали.

Ширење

Дистрибуиран во внатрешноста на Австралија, го зафаќа северниот дел на Јужна Австралија. Населува во рамни области, честопати далеку од вода.

Изглед

Должина на телото 36 см. Перјето е претежно маслинесто зелено. Само образите, брадата, грлото и „панталоните“ се црвеникави, во долниот дел од крилото има жолто перје. Мажјаците се разликуваат од женките по бојата на клунот, имаат интензивна црвена боја, пердувите на средната опашка се подолги од женските. Кај жените, бојата е помалку интензивна.

Репродукција

Тие се гнездат во вдлабнатините на големи дрвја во близина на водните тела. За време на сезоната на парење, мажот почнува да се додворува на женката. Тој почнува да ја храни, приближувајќи и се со ритуални танцувачки скокови. И по некое време, женката положува 4-5 јајца, кои инкубираат 3 недели. Пилињата се појавуваат покриени со мека пената. На 35-годишна возраст го напуштаат гнездото.

Храна

Тие се хранат со култивирани растенија и семе од трева, собирајќи ги на земја.

Начин на живот

Тие живеат во полупустински и степски региони. Одлични флаери. Во суви години, тие патуваат на долги растојанија во потрага по вода и храна.

Број

Во своето живеалиште, сино-покриениот папагал е многу редок и е наведен во Црвениот список на IUCN.сите птици во кафез се одгледуваат во заробеништво, бидејќи нивниот извоз од Австралија е забранет.

Луксузен папагал и човек Александра

Многу популарна во Западна Европа. Се појави во Русија само во 1980-тите. и е многу поретка кај аматерите, иако лесно се размножува во кафезот и е ветувачки вид за припитомување. Ова е мирна птица, лесно се сложува со брадавици и кокатели. Тие можат да се чуваат во заеднички куќишта.

Pin
Send
Share
Send
Send