Семејства птици

Канадска гуска (Branta canadensis) Профил на птици

Pin
Send
Share
Send
Send


Птица гуска од Канада, научно име Branta canadensis е голем вид дива гуска кој има глава и врат, бели образи, бели под образите и кафеаво тело. Мајчин за арктичките и умерените региони на Северна Америка, нејзината миграција повремено достигнува до северна Европа.

Птица гуска од Канада е лансирана во Велика Британија, Ирска, Нов Зеланд, Аргентина, Чиле и Фокландските Острови. Канадските Гуски, како и повеќето гуски, се првенствено билни и најчесто се одгледуваат; Се наоѓа во или во близина на слатка вода.

На крајот успешен во животот во територии што ги менува човекот, птицата гуска од Канада успеа да воспостави колонии за размножување во урбани и населени места, обезбедувајќи храна и неколку природни предатори.

Поради успехот на оваа вообичаена раса во паркот, канадската гуска честопати се смета за вид на мешункаст поради деградацијата на земјоделските култури и бучавата, деградацијата, агресивното регионално однесување кон луѓето и другите животни и навиката да молат за храна (хранење од човечки раце).

Канадската гуска беше една од многуте видови на Карл Линеј во неговиот состав Система Натура од 18 век. Се состои од родот Брента на гуски, содржи претежно црни пердувести видови и го разликува од сивиот вид Енис.

Опис

Седејќи помеѓу членот на спојката и родителот на канадската гуска Гулинг, забележан во општинскиот парк во Ватерло, Онтарио. Yellowолтата перја околу вратот и главата ги одделува адолесцентите од возрасните.

Црни точки и врат со бела „лента за прашина“ ја прават Канадската гуска различна од сите други видови на гуски, освен гускавица и гуска од барнакл (сепак, подоцна имаат црна града и кафеаво тело, а не пердуви).

Седумте подвидови на оваа птица се разликуваат во големината и описот на перјата, но сите се признати како гуски во Канада. Некои мали трки можат да бидат тешки за да се одделат од гуската, која се преклопува малку во масата.

Сепак, повеќето подвидови на гускање гуска (со исклучок на гускавата гуска на Ричардсон, Б.Х. Хачинсон) се доволно мали за да бидат најмалата гускава гуска, Б.Х. Минимум, многу помалку од Малард.

Покрај разликите во големината, гуските куки имаат врат и повеќе мали сметки, додека малите канадски гуски доаѓаат со релативно големи гуски, гуска во Канада е генерално најголемиот жив вид меѓу корисни „вистински гуски“ (како што се родот Ансар, Брента или Чен), иако со овој род.

Иако не се во блиска врска, некои други имиња на видови се во просек потешки, како што се гуска со крилја и пуста неплодна гуска.

Гуските на Канада се движат од 75 до 110 сантиметри (30 до 43 инчи) и 127-185 см (50-73 инчи) во должина.

При стандардни мерења, крилниот кабел може да биде од 39 до 55 см (од 15 до 22 инчи), тарзусот може да се движи од 6,9 до 10,6 см (од 2,7 до 4,2 инчи), а сметката може да биде од 4,1 до 6,8 см (1,6 до 2.7) во рамките на опсегот. )

Најголемиот подвид е Б.Ц. Максима, или џиновска гуска од Канада и најмали (со одвојување на групата Cackling Goose) се Б.Ц. Партија или помалку гуска во Канада. Трката е исклучително голем маж п.н.е.

Максималите, кои ретко надминуваат 8 кг (18 фунти), тежат 10,9 кг (24 фунти), а крилјата се 2,24 метри (7,3 стапки). Овој примерок е најголемата дива гуска забележана кај сите видови

Машката канадска гуска обично тежи 2-2-3 кг (5-3-3,3 кг), со просек од 5 кг (5,6 кг) низ сите подвидови.

Theенката изгледа буквално идентична, но е блага со 2,5-1,5 кг (1,5-12,12 кг), со просек од 6,6 кг (9,5 кг) во сите подвидови и генерално линеарна во споредба со машката. 3% помала во димензија.

Theенката е исто така различна од машката и поседува помалку звучни.

Дистрибуција и сместување

Овој вид е роден во Северна Америка. Одгледува огромни живеалишта во Канада и Северна Америка.

Регионот на Големите езера одржува голема популација на гуски во Канада. Гуските на Канада се случуваат цела година низ поголемиот дел од нивниот опсег, по должината на јужното крајбрежје и по должината на брегот на Пацификот.

На југот на САД и северот на Мексико помеѓу Калифорнија и Јужна Каролина, Гиц од Канада е присутен во зима како мигрант од север.

Во почетокот на дваесеттиот век, крајот на 19 век и почетокот на 20 век, екстремното и осиромашување на живеалиштата доведе до сериозен пад на локалниот опсег на овие птици.

Харолд Хансон од Истражувањето за природна историја во Илиноис вели дека се верувало дека племето гуска од Канада исчезнало во 80-тите години на минатиот век кога во Рочестер, Минесота, во 192 година, бил откриен мал зимски тресење.

Во 1964 година, во близина на estејмстаун, Северна Дакота, бил изграден Центарот за истражување на дивиот свет Северен прери. Нејзиниот прв директор, Харви К. Нелсон, зборуваше за Форест Ли како шеф на Програмата за производство и опоравување на гуска во Канада во центарот, напуштајќи ја Минесота. Наскоро, Форест имаше 64৪ пенкала со 64 парови за размножување, проверени, висококвалитетни птици.

Проектот вклучува приватни, државни и федерални агенции и се потпира на експертиза и соработка на многу поединци. До крајот на 5-ти, повеќе од 3 гигантски канадски свирки беа ослободени на 83 места во 2 окрузи во Северна Дакота.

Со подобрениот закон за игри и рекреација и зачувување на програмите за живеалишта, нивните популации обновија најголем дел од нивната популација, иако некои локални популации, особено подвидовите Б. Патем, сè уште може да има намалување.

Во последниве години, популацијата на гуска во Канада значително се зголеми во некои области, па многумина сметаат дека се штетници за нивната деградација, бактериите што предизвикуваат паѓање, бучавата и конфликтното однесување.

Овој проблем делумно се должи на отстранувањето на природните предатори и изобилството на безбедни, вештачки водоносни слоеви во близина на извори на храна, како што се на терени за голф, јавни паркови и плажи, како и во планираните заедници поради канадска гуска поради мешање на разни миграциски подвидови со воведени подвидови гигантски немигранти. Скоро како една од карактеристиките на ова национално урбано опкружување во последниве години.

Наспроти вообичаените правила за миграција, големите делови на Канада воспоставија трајно живеалиште во заливот Чесапик во областа на реката Riverејмс во Вирџинија и во долниот дел на копното на Британска Колумбија, триаголникот на реката Вирџинија (Северен Рали, Дурам). , Чапел Хил) и во близина на Хилсборо.

Некои засекогаш престојуваа на југот до Флорида во езерце за задржување во апартманскиот комплекс Канада Гиз. Канада Гус има големо население во голем дел од областа на заливот Сан Франциско во северна Калифорнија. На 28 години, се проценува дека населението на Охајо во канадска Гиз е околу 1, а бројот веројатно ќе се зголеми.

Многу од поранешните имигранти станаа автохтони, дури и во текот на летото да живеат во државата. Причината за ова подобрување е недостатокот на природни предатори, изобилство вода и многу трева на негуваните тревници во урбаните области.

Канадските гуски беа искоренети во Охајо по Граѓанската војна во Соединетите Држави, но тие беа повторно воведени во 10 со 10 парови. Населението беше проценето на 1,9 во 1979 година.

Одделот за природни ресурси во Охајо предлага неубиствени застрашувачки стратегии и хеџинг техники за седиментни смоли, но ако овие национални методи се користат без успех, тие можат да издадат дозвола што може да се искористи за уништување на домови од 11 март до 31 август, гуска преглед или пука на гуски.

Canada Goose пристигна природно во Северна Европа, за што сведочи и реставрацијата на одморалиштето. Птиците вклучуваат B. подвидови в. Парвипс и веројатно други. Овие гуски се наоѓаат и природно на полуостровот Камчатка во источен Сибир и во источна Кина.

Канадското сребро, исто така, потекнува од Европа и воспостави население во Велика Британија, Ирска, Холандија, Белгија, Франција, Германија, Скандинавија и Финска во средината на XVIII век.

Повеќето од европското население не се иселеници, но оние во североисточниот регион на Шведска и Финска се преселија во Северните мориња и на балтичките брегови. Дивите птици се вообичаени во парковите и во некои области, тие станаа штетници.

Во почетокот на XVII век, Самуел де Шамплан, истражувачот, испратил неколку пара гуски во Франција како подароци за кралот Луј XII. Гиз за прв пат беше претставена во Велика Британија како додаток на колекцијата за акварели на кралот Jamesејмс Втори во паркот Сент Jamesејмс.

Тие беа воведени во Германија и Скандинавија во текот на 20 век, со почеток во Шведска во 5 век. Во Велика Британија ги ширеле ловокрадци, но до средината на дваесеттиот век тоа било извонредно.

Нивната популација се зголеми од 225 на 5 птици во 1, на приближно 12,4 за 1 година, со промена на земјоделските практики и урбаниот раст кои обезбедија ново живеалиште. Повеќето европски птици потекнуваат од подвидовите Б. Canadensis, веројатно со одреден придонес кон подвидовите Б.Ц. Максима.

Нов Зеланд

Канадските гуски беа претставени како птица игра во Нов Зеланд на 5-ти. Тие пасат полиња и оштетувањето на земјоделските култури станаа проблем во некои области.

Овие беа заштитени со законот за дивиот свет во 5-ти, а населението беше управувано од риби и дивеч Нов Зеланд, зголемувајќи го бројот на дополнителни птици. На 21-ви, владата го отстрани статусот на заштита дозволувајќи некој да убие птица.

Финска

Гуска во Канада за првпат беше донесена во Финска во 1960 година како животно од дивеч. Канадската гуска добро се прилагоди на живеењето во Финска и дури предизвикува некои проблеми, особено на терени за голф и пасишта во земјата. Проблемот, сепак, во моментов, е дека тоа е само козметички.

Однесување

Канадската гуска, како и повеќето гуски, исто така мигрира во повеќето области на САД во текот на зимата. Повиците од голема група гуски во Канада во формација во форма на буквата V укажуваат на тоа дека надземниот дел се трансформира во пролет и есен.

Во некои региони, миграциските патишта се променија како резултат на промените во живеалиштата и изворите на храна. Некои луѓе станаа неписмени поради недостаток на соодветни резерви на храна во зима и поранешни предатори во блага клима од југозападна Британска Колумбија до Големите езера во Калифорнија.

Мажите се однесуваат и на и надвор од репродуктивните места и местата за гнездење, а влошувањето ретко е вклучено. Во документиран случај, еден човек е вклучен во заштитата на своето гнездо од скитачки патки во областа; Следниот напад траеше еден час до смртта на Брајант.

Главата од платно гуска беше вдишана или удавена во калта како директен резултат на усната во калта. Истражувачите ова го припишуваат на неможноста на Брент да ослободи високо ниво на хормони и нервни области.

Диета

Канадската гуска е главно вегетаријанска, иако тие понекогаш јадат мали инсекти и риби. Нивната исхрана вклучува зелени растенија и зрна. Во Канада земјиште со гуски додека јадат различни видови трева. Го фаќа сечилото на тревата со сметката, а потоа го храни околу главата.

Канадската гуска јаде грав и житарки како пченица, ориз и пченка кога е на располагање. Во водата, тој ја лизга својата сметка под водното тело и прима храна од водни растенија.

Исто така, се храни со водни растенија како мов, како што е во морето. Во урбаните области е познато и по берењето храна во контејнери за ѓубре. Тие понекогаш се хранат од луѓе во паркот со различни житарки и друга храна.

Репродукција

Гуски и goslings покажуваат структура во англискиот канал

Во втората година од нивниот живот, Канада Гис наоѓа партнер. Тие се сингл и повеќето парови живеат заедно за сите делови од нивниот живот. Ако едниот умре, другиот добива нов партнер. Во просек, се поставуваат пет до две јајца, и двајцата родители јајници го чуваат гнездото, но сопругата поминува повеќе време дома отколку мажјакот.

Нејзиното гнездо е обично на високо подрачје во близина на водата, како што се езера, езера, езерца, а понекогаш и ложи за бобра. Неговите јајца се растителен материјал и се ставаат во плиток куп наредени под него.

Периодот на инкубација, каде што жените се заразени додека сопругата е во близина, трае 2-12 дена по положувањето. Канада Гиз реагира на надворешните климатски фактори со прилагодување на нивните податоци за поставување на максимални температури, што може да им користи на нивниот успех во гнездото.

Кога годишните летни паузи се случуваат за време на сезоната на размножување, возрасните ги губат пердувите на летот 20-40 дена и го земаат авионот приближно во исто време кога нивните старатели почнуваат да летаат.

Со извеле мрести, тие беа во можност веднаш да одат, да пливаат и да бараат своја храна (храна слична на возрасната Гиз). Родителите често се гледаат како ги движат наметките во една линија, обично со еден возрасен човек напред и другиот во задниот дел.

Додека ги чувале стапките, родителите честопати ги бркаат насилните животни од животните во близина, почнувајќи со мали црни птици, откако ќе бидат предупредени по предупредувањата и доколку заканата не се повлече или зароби, тие напаѓаат со крилја и каснувања и шлаканици.

Канадските гуски се особено заштитни животни, а понекогаш и луѓе, вклучувајќи го и нивниот роден регион, сигурен сум дека секое животно ќе нападне. Голтаат и повеќето видови кои ловат на јајца. Иако родителите не се запознаени со непознати свирки, тие можат да создадат многу озборувања и неколку групи возрасни наречени патерици.

Потомството влегува во фаза на новороденче во кое било време од 6 до 9 недела од животот. Тие не ги оставаат своите родители до пролетниот трансфер откако ќе се вратат во родното место.

Миграција

Канадската гуска е позната по својата сезонска миграција. Повеќето гуски од Канада се на сцена или места за одмор каде им се придружуваат на другите. Нивната есенска миграција се гледа од септември до почетокот на ноември.

Раните мигранти имаат помала веројатност да поминуваат помалку време на постојки за одмор и миграцијата има тенденција да се движи многу побрзо.

Следната птица обично поминува повеќе време на постојка за одмор. Некои гуски го печат истото гнездо од година во година и положуваат јајца со своите другари, одгледувајќи го истото, секоја година. Често се снима од голем број обележани гуски на источниот брег.

Канадските гуски летаат за да формираат посебен лет во форма на буквата V со висина од 1 километар (3.000 стапки) за миграциски летови. Таваните на повеќето летови до Канада Гиз се непознати, но се вели дека поминале 9 км (29.000 стапки).

Пет канадски гуски помалку прелети

Истражувачите кои летаат во V формација станаа предмет на истражување. Предната позиција се ротира бидејќи предниот дел троши поголем дел од енергијата летајќи. Канадската гуска го остава Зимското поле повеќе од летното поле Оставете покачени тироидни хормони, како што се Т3 и Т4, се измерени во Гици по големата миграција.

Се верува дека поради долгите мушички миграции, тироидната жлезда пренесува повеќе Т4 што му помага на телото да се справи со долгиот пат. Зголеменото ниво на Т4 е поврзано и со зголемена мускулна маса (хипертрофија) на мускулите на брадавицата, како резултат на подолгото време поминато во летање.

Се верува дека телото го забрзува метаболизмот и испраќа подолг Т4 на телото на гуската со оваа долга работа за да се намали температурата на која работат мускулите. Исто така, во други студии, нивото на стресни хормони како што е кортикостеронот драматично се зголеми за време и по трансферот.

Инаугурација

Theивотниот век на сонцето варира од 10 до 24 години за да преживеат возрасните. Британскиот рекорд за долговечност е содржан во примерок обележан како гнездо, кој беше забележан во живо на Универзитетот Јорк на 31-годишна возраст.

Лов на животни

Канада гради живеалишта за живеење на високо ниво во близина на водата Гиз. Оваа жена се вгнездува во Ложа Бивер.

Запознаени предатори на јајца и галебија вклучуваат којоти, арктички лисици (Volpus legopus), северни ракуни (легло на Procyon), црвени лисици (Volpus vulpes), големи галеби (видови Ларас), обична врана (Corvus corax), американска врана. (Corvus brachyrhynchos), Караева врана (во Европа, Corvus coronus) и двете кафеави (Ursus arctos) и американска црна мечка (Ursus americanus)

Откако ќе достигнат зрела возраст, Канада Гис ретко се воведува поради нивната голема големина и често агресивно однесување, иако пораната повреда може да ги направи поранливи на природните предатори.

Надвор од луѓето можат да земат и возрасни коиоти [45] и сиви волци (Канис лупус). Птичјите предатори за кои се знае дека убиваат возрасни вклучуваат снежни бувови (Bubo scandiacus), златен агол (Aquila chrysetos) и тактилни галеби (Haliaetus leucocephalus) кај млади животни, и покрај тоа што големите возрасни цицачи ретко се забележуваат на изгореници (поретко клокоти). Гошаукс (Ascipiter genitalis), Перегрин соколи (Falco P) Aeruginas) и жирфалкони (Falco rusticolas).

Бидејќи возрасните се доволно силни да ги изместат потенцијалните предатори од гнездото, отпорноста на предаторот обично паѓа на постарите мажи од парот.

Мажјаците обично се обидуваат да привлечат внимание на предаторите и патарините (копнени предатори без физички контакт) кои честопати се придружени со мажи од други видови гуски. Изметот од двата вида често се смета како причина за маса на мува на некои растојанија, иако во други случаи, може да се чини дека заградите се однесуваат на лушпите од јајца од крлежот од блиската страна, само кога галебната тематика се појавува како активно однесување на плен.

Канадските Гуски се многу претпазливи кон луѓето каде што редовно ги ловат и убиваат, но во спротивно, луѓето можат да станат навика за бестрашност, особено таму каде што ги хранат. Ова честопати ги прави гуските премногу агресивни за луѓето, а големите групи птици може да се сметаат за непријатност доколку тие предизвикуваат постојани проблеми на луѓето и другите животни во околината.

Болест

Канадските Гуски се чувствителни на ковчести птичји птици како H5N1. Студија со употреба на вирусот ХПАИ, вирусот Х5Н1, покажа дека Гиз е подложен на вирусот.

Се покажа корисно во следењето на ширењето на вирусот преку високата смртност на заразените птици. Претходно изложување на други вируси може да резултира со одредена отпорност на H5N1.

Популација

Во 2000 година, американскиот народ во Северна Америка се проценуваше помеѓу 4 и 5 милиони птици за свирки. Едно 20-годишно истражување од 1983 до 2003 година во Вичита, Канзас, покажа дека зимското одгледување гуски во Канада во границите на градот се зголемило од 1.600 на 18.000 птици.

Погледнете го видеото: Lov divlje patke Moj ljubimac (Октомври 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send