Семејства птици

Снежниот був - птица | Големина | Факти за забава | Адаптација | Бебе

Pin
Send
Share
Send
Send


Снежниот був, научно име Бубо скандијакус, исто така наречен голем бел був или арктичкиот був е еден од најкарактеристичните видови кокошки на планетата.

Снежна був

Додека нема да ги откриете во сите области на Арктикот - тие не постојат во Свалбард како резултат на недостаток на леминг - снежните бувови се гледаат во поларните области на Евроазија и Северна Америка и се можен клиент низ крстарењата на Гренланд .

Насловот на биномниот вид, „скандијакус“, потекнува од Скандинавија, бидејќи тоа е местото каде што за прв пат е пронајдена кокошката.

Снежната був е официјална кокошка на Квебек и тие мора да ги видат бројните набудувачи на кокошки и натуралисти.

Снежна птица був: боење, распон на крилјата, големина

Снежниот був е познат по својот зачудувачки бел пердув и зачудувачки жолти очи. Бувовите (малолетни бувови) се појавуваат бели.

Нивниот прв пердув е темно сив и шарен да понуди камуфлажа, но сепак се наоѓаат во гнездото. Како што стареат, тие почнуваат да го развиваат својот бел пердув со потпис.

Машките возрасни во голема мерка се бели, но може да имаат темно обојување на нивните врвови.

Femенствените снежни бувови имаат дополнителен шарен изглед што нудат маскирна за гнездење на дното, а тие се дополнително поголеми од машките.

Клунот и талоните им се црни. Снежните бувови очи се пропорционално помали отколку што имаат повеќето бувови. Покрај тоа, тие не можат да ги пренесат своите очи, па затоа се појавуваат кружни со вртење на главата.

Како и сите бувови, снежните бувови имаат навистина разноврсен врат, кој може да ротира околу 270 нивоа. Должината на нивните крилја е 1,2 - 1,5 метри (4 - 5 прсти), тие обично стојат високи околу 0,6 метри (2 прсти).

Суровото живеалиште на тундра на снежниот був

Опфаќајќи ги северните области на Канада, Алјаска, Европа и Русија, тундра е живеалиште обично откриено северно од 71,2 нивоа на ширина.

Околината е студена и сува, и започнува таму каде што завршуваат областите со шумските тајга.

Дрвата не се развива на тундра, сепак, живеалиштето е богато со трева, билки, мов, лишаи и ниски грмушки. Дното е карпесто и исцрпувачко со мраз.

Снежната був го дели ова екстремно живеалиште со многу видови, како што е арктичката лисица (Vulpes lagopus), арктичкиот зајак (Lepus arcticus), ирваси (Rangifer tarandus) и поларна мечка (Ursus maritimus), за да повика неколку.

Не е прилично вечер був

Бидејќи снежниот був живее во околина без дрвја, тие обично ќе бидат забележани како почиваат на дното или на чисти седала, што одговара на насипи од карпи.

Во населените места, снежните бувови можат да се видат како седат на огради и згради. Повеќето од нас знаат дека бувовите се ноќни (живи навечер), сепак, снежниот був е дефинитивно дневен (жив преку ден).

Дополнително, тие се крепускуларни, што сугерира дека тие се најживи при разденување и навечер.

Осамен волк од светот на птиците

Снежните бувови се осамени покрај сезоната на размножување кога мажот помага при гнездење и одгледување пилиња.

Иако се номадски, снежните бувови ќе се развијат во екстремно територијални низ сезоната на гнездење и размножување.

Тие агресивно ги туркаат натрапниците или некои други предатори кои им се закануваат на нивните јајца или мрестилишта.

Снежните бувови се размножуваат во Каулд и јуни, а мреста ќе се види во текот на јули и август. Само женката седи на јајца, а мажот и обезбедува оброци додека ја инкубира.

Откако ќе се изведат снежни пилиња од був, мажјакот носи оброци повторно во гнездото, а женката ги храни пилињата.

Малицата и таткото може да се грижат за пилињата во основните 5 или 6 недели, додека тие го развиваат својот пердув и ги учат да летаат и да ловат.

Особеноста на часовникот и чекањето на снежниот був кој трага

Како и сите предаторски птици, снежниот був е успешен ловец.

Областите на арктичката тундра се живеалишта на плодниот и пословичен глодар, леминг (Lemmus lemmus) и ширење на различни мали глодари, што одговара на глувци и глувци.

Овие се основни производи во рамките на планот за намалување на телесната тежина на снежниот був. Поголемите пленски гаџети го отелотворуваат птармиганот (Лагопус, кокошка слична на Тетреб), зајаци (Лепус), зајаци (Лагоморфа) и бројни видови гуски и гуски.

Гледањето е завршено со пристап на гледање и чекање. Снежните бувови седаат на секојдневно ниво на гледање и го користат своето крајно прилагодено слушање и имагинативно и претчувствено наоѓање плен.

Нивното слушање е толку добро што дури ќе слушнат како се пренесува плен под снегот. Снежните бувови уши се асиметрично поставени на нивните глави за да помогнат при точно утврдување на снабдувањето со звуците.

Пердувите на снежниот був се многу удобни, што помага при придушување на звукот на нивниот метод при пребарување.

Снежни був Арктички адаптации

Арктичката тундра е сурова околина, меѓутоа, снежниот був е ефикасно прилагоден на преживување и просперитет во студеното живеалиште.

Тие се прилично кружни, што им помага да ја задржат својата телесна топлина, тие обично имаат густ пердув.

Повеќето птици имаат голи нозе, сепак, снежниот був има пердуви кои ги маскираат нозете и прстите за дополнително да го изолираат од студено.

Неговиот обилен капут го прави еден од најтешките членови на домаќинството на бувови, со возрасни со тежина од приближно 1,8 килограми (четири килограми).

Како дел од нивниот пристап за опстанок кон оваа сурова околина, снежните бувови трошат толку малку енергија како клучно.

Летовите се кратки и се ниски до дното, тие обично чекаат плен наспроти летање и гледање надвор.

Птица со нетрпение ги чека снежните бувови

За разлика од повеќето грабливи птици од потоплите области, снежните бувови се номади. Тие не држат секој ден се разликуваат, бидејќи нивниот плен ќе биде прилично оскуден и сезонски.

Во текот на целата зима на северната хемисфера, тие беа препознаени да патуваат дури на југ до Шкотска. Снежните бувови се живи преку ден и сакаат клима која е сува, со малку ветер.

Таквите предаторски птици имаат заеднички локации што ги качуваат и скенираат плен, па барајте снежни бувови во прекумерни области како насипи, згради и огради.

Снежните бувови вообичаено не седат во дрва. Тие се екстра живи и изобилуваат со летото на северната хемисфера кога нивниот плен се размножува.

Факти за снежните бувови

Традиционално, патувањето на птиците кон југ (редовно се разликува на отворено, на секои 4 години). Тоа е познато како неправилност.

Како и да е, за многу причини, не сите разбрани, снежните врнежи „нервираат“ екстра типично, а неколку предвидуваат уште еден знаме за 12 месеци за јужните видувања.
Многу грабливи птици целосно го голтаат својот плен. Тие го варат месото, а потоа ги повраќаат коските и крзното како пелети.

Научниците можат да ги користат овие пелети за да реализираат детали за планот за намалување на телесната тежина на бувот и навиките на пребарување.

Снежниот був е земен во предвид подложен од IUCN (Светска унија за зачувување на природата).

Снежните бувови играат важна позиција во контролирањето на бројот на глодари во опкружувањето на арктичката тундра. Една снежна був може да изеде дури 1600 глодари за 12 месеци.

Филмовите за Хари Потер се наплатуваат за ненадеен раст во withinубопитност на снежните бувови како домашни миленици.

Како и да е, овие птици се масивни, робусни и имаат жестоко џвакање. Ова резултираше во напуштање на многу снежни бувови во објекти за животни низ целиот свет.

Влакната на клунот им помагаат во смисла блиску до предмети. Клунот (скоро нареден со пердуви на лицето) е закачен и се користи за фаќање плен и кинење месо.

Потребна изолација од арктичките температури, снежните бувови имаат доста пердуви. Ова ги прави еден од најтешките видови на бувови во Северна Америка.

Нивните прсти се наредени со пердуви, како меки влечки. Ова овозможува изолација за ладно локално време на Арктикот.

Тие голтаат мал плен целосно. Снежните бувови ќе јадат доста оброци заедно со леминг, арктички зајаци, глувци, гуски и морски птици.
Енките остануваат со помладите, мажите ги носат оброците по што женките го хранат со бувовите.

Нивниот распон на крилјата е заеднички 4-5 прсти. Овие високо ефективни крилја им помагаат немо да се прикрадат или забрзаат по пленот.

Машките снежни бувови се буквално целосно бели, додека женките се бели со темни шипки на неа во секој друг случај бело перје.

Летото на Арктикот ги принудува снежните бувови да ловат на дневна светлина. За разлика од повеќето бувови кои се ноќни, снежните бувови се дневни.

Што да направите треба да видите снежен був?

Погледнете го видеото: Michael Jordan Career Highlights Hall of Fame 2009 HD (Август 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send