Семејства птици

Нубиска Африканска Бустард / Неотис нуба

Pin
Send
Share
Send
Send


Големата африканска биста е позната и како биста Кори. Ова е голема летачка птица која, како што кажува и самото име, живее на африканскиот континент. Неговото латинско име е Ардеотис кори.

Тој претпочита да живее на отворени простори со песочна почва, кои се обраснати со грмушки и ниска трева, како и во полупустини и нискостеблести савани. Токму овие природни услови постојат на териториите на земји како Намибија, Боцвана, некои делови од Ангола, Мозамбик, Зимбабве, Замбија и Јужна Африка. Овие птици се претежно седечки, и само по сезоната на дождови прават мали движења.

Африканската биста е најтешката летачка птица во цела Африка. Мажјаците можат да тежат до 19 кг и должини до 130 см.

Fенките значително се разликуваат од нив по нивната големина, тие се многу полесни од машките (со скоро две третини) и тежат околу 5,5 кг. Двата пола имаат прилично долги вратови и нозе. Пердушката обвивка на телото е со сиво-кафеава боја.

Бастардите се големи птици.

Но, на вратот, пердувите се сиви, подолги отколку на остатокот од телото и имаат голем број дамки од црно-бело. Грбот и делумно крилјата се насликани кафеаво-кафеави, градите и стомакот се бели, на крилјата, на местата на набори, случајно се наоѓаат црни дамки, чиј број е неколку десетици. Задниот дел на главата е украсен со долг туф, чии пердуви се црни. Клунот на африканската биста и неговите нозе се жолтеникави.

Летовите на африканската разузда се ретки, поголемиот дел од времето птицата се движи на земја.

Бидејќи африканската биста е голема и тешка птица, претпочита поголемиот дел од своето време да го поминува на земја, издигнувајќи се во воздухот само кога е апсолутно потребно.

Бастардите можат да живеат и сами и во мали групи од 5-7 лица. Најактивни се наутро и навечер, кога одат во потрага по храна. Тие се доста сештојади птици, но предност им се дава на такви инсекти како скакулци, скакулци и гасеници. Тие го диверзифицираат своето мени со камелеони, гуштери, змии, мали цицачи, пилиња, јајца и не презираат мрши. Страната Кори може да живее и во близина на места за наводнување и доволно далеку од водата. Неговата карактеристична црта е што при пиење не собира вода, како и повеќето птици, туку ја цица внатре.

Сезоната на парење на африканската разузда достигнува врв во ноември и декември. Како и другите пропали, тие се придржуваат до полигамниот модел на однесување, т.е. еден маж се дружи со неколку жени. Честопати, мажјаците водат жестоки битки едни со други. Во исто време, тие ги креваат пердувите на вратот, ја надувуваат гушавоста, ги спуштаат крилјата и излегуваат од опашката, по што се фрлаат врз противникот, туширајќи го со опипливи удари со клунот.

По оплодувањето, женката од големата африканска мачка става во просек 2 јајца директно на гола земја, по што инкубира пилиња од 23 до 30 дена, практично без да ја напушти спојката. Таа ги снабдува пилињата родени со мека храна што тие можат да јадат. До 4-5 недела, пилињата се покриени со пердуви, но тие ќе научат да летаат само на возраст од 3-4 месеци.

Африканскиот великан е плен на големите предатори.

Бидејќи најголемиот дел од времето сипаници го поминува на земја, станува лов на многу предатори. Овие вклучуваат

Индиска голема хартија. Интересни факти: Индиската биста е голема птица, достигнува висина од 1 м, распон на крилјата до 2,5 м и тежина над 18 кг. Мажјакот е забележително поголем од женскиот. Задниот дел е кафеав, главата и вратот се сиво-беж, стомакот е во иста боја. Мажјаците имаат црна лента на градите, на круната на главата црн грб долг до 5 см. На долги, силни нозе, три прсти насочени напред. Должината на средниот прст е приближно 7,5 см. Се наоѓа во Индија.Lивее, како и сите гужви, на отворен простор, полиња и пустелија. Чекорот на индиската биста е величествен, секој чекор го прави полека. Таа ја држи главата високо, под агол од 45 °, што прави да изгледа дека вратот е свиткан малку назад. Вознемирената бура почнува да вреска. Големата индиска биста се наоѓа во разни мали животни - скакулци, полжави, мали змии, стоногалки, гуштери, бубачки и пекирани пајаци од пајажина. Покрај тоа, гужвата лови и глувци, а со тоа прави услуга за локалните земјоделци. Се храни и со растенија: некои видови билки, лисја, семиња и зрна. Тој напаѓа дињи, јаде семе од лубеници и дињи. Страната обично се храни рано наутро и доцна навечер, а одмара преку ден. Индискиот Голем бистард е полигамна птица. Мажот има неколку жени, но тој не покажува грижа за јајцата и потомството. За церемонии на парење, мажот избира мали ридови или песочни дини; кога се приближуваат странци, тој веднаш се крие во грмушките на висока трева. За време на сезоната на парење, мажот танцува, оди важно, ја шири опашката со вентилатор и силно вреска. Неговиот крик наликува на крст помеѓу шмркање на камила и рикање на лав. Обично, овие извици може да се слушнат во утринските часови дури и пред зората и во вечерниот самрак и се носат на долги растојанија. По парењето, женката положува едно јајце, по правило, на места оддалечени од луѓето. За да го направи ова, таа копа дупка во земјата и положува јајце. Понекогаш две јајца можат да се најдат во гнездото на бигор. Сепак, според орнитолозите, тоа не значи дека една жена положила две јајца, најверојатно, тоа се две жени од еден маж што положиле јајца на едно место. Обично индиските провалници положуваат јајца од јуни до октомври, понекогаш ова се случува во други периоди од годината. Јајцето на индиската биста е издолжено, покриено со чоколадни дамки и црвено-кафени ознаки. По 20-28 дена, од јајцето излегува пиле, кое може веднаш да оди. Во случај на опасност, женката седнува на гнездото до последно, а потоа одеднаш скока да се сретне со непријателот, гласно мавтајќи со крилјата. Ако има пиле во гнездото, тогаш тоа почнува да шушка или тивко ја менува својата локација и седи на земја. Понекогаш женката се преправа дека е ранета, преправајќи се дека нејзините нозе се погодени и го оддалечуваат непријателот од гнездото, летаат ниско над земјата, пилето во тоа време седи, се прегрнува на земја и не мрда додека мајката не го повика . По некое време, тој почнува да испушта меки свирки, повикувајќи ја неговата мајка.

Бустард (латински Otididae) - семејство на големи копнени птици родени во Стариот свет, кои припаѓаат на редот како кран. Според генетските студии, тие се сметаат за роднини на крановите, од кои отстапиле пред околу 70 милиони години. Вклучува 26 видови, поделени во 11 родови.

Ширење

Сите, освен еден вид, живеат во степите, саваните и полупустините на Африка, Азија и јужна Европа; еден вид, австралискиот Голем кочија (Ardeotis australis), се наоѓа во Австралија и Нова Гвинеја. 16 видови на бистар живеат исклучиво во тропската зона на Африка, уште 2 пати се појавуваат во нејзиниот северен дел.

Повеќето претпочитаат отворени простори со добра видливост на значително растојание. Некои африкански видови, како што се мали пустинки (Eupodotis), сртови бисери (Lophotis), црно-стомачни бистари (Lissotis), се толерантни на разни дрвенеста вегетација, како што се багреми или трнливи грмушки, а малите индиски расипувања (Сифеотиди) обично живеат во области со висока трева.

Класификација

  • Род Афротис
    • Црна биста (Afrotis afra)
    • Afrotis afraoides
  • Род Vyhlyai (Chlamydotis)
    • Wiggle (Chlamydotis undulata)
    • Chlamydotis macqueenii
  • Големи раси на родот (Ардеотис)
    • Арапски великан (ардеотис арапи)
    • Африканска голема бистард (Ардеотис кори)
    • Индиска голема бистард (Ardeotis nigriceps)
    • Австралиска голема бистард (Ardeotis australis)
  • Родови помали разурнувања (Eupodotis)
    • Сенегалска мала мачка (Eupodotis senegalensis)
    • Сина биста (Eupodotis caerulescens)
    • Црно-грло бисерка (Eupodotis vigorsii)
    • Eupodotis rueppellii
    • Кафеава биста (Eupodotis humilis)
  • Шипка? Хубаропсис
    • Одлична брадеста мачка (Houbaropsis bengalensis)
  • Род Лиссотис
    • Бистар со црн стомак (Lissotis melanogaster)
    • Суданска биста (Lissotis hartlaubii)
  • Род Лофотис
    • Црвена српска бистар (Lophotis ruficrista)
    • Лофотис савилеи
    • Lophotis gindiana
  • Африкански расипници од родот (Неотис)
    • Јужноафриканска душа (Neotis ludwigii)
    • Кафир африканска биста (Neotis denhami)
    • Сомалиска африканска душа (Neotis heuglinii)
    • Нубијска африканска бистард (Neotis nuba)
  • Род Бустард (Отис)
    • Голема скала (Отис тарда)
  • Мали индиски расипници од родот (Сифеотиди)
    • Мала индиска душа (Сифеотид индика)
  • Род Стрепета (Тетракс)
    • Мала душа (тетракс тетракс)

Големината и тежината на птиците значително варираат од 40 до 120 см и од 0,45 до 19 кг, соодветно, најголемиот претставник на семејството се смета за африканскиот Голем бустер (Ардеотис кори), достигнувајќи висина од 110 см и тежина до 19 кг, што ја прави една од најмасовните летачки птици на Земјата.

Фигурата е силна. Главата е релативно голема, малку сплескана во горниот дел. Машки бистри (Отис), големи бисти (Ардеотис), африкански дупки (Неотис), црно-стомачни бистри (Лисотис), бистарчиња за убавина (Кламидотис) и цвеќиња на цвеќиња (Хубаропсис) имаат пердувест гребен на главата, што е особено забележливо за време на парењето игри. Клунот е краток и исправен. Вратот е долг, малку задебелен. Крилата се големи и силни; кога се појавува опасност, птиците најчесто се обидуваат да одлетаат. Нозете се долги, со широки и релативно кратки прсти, на кои има крути калозити на корпус во долниот дел, задниот прст е отсутен, што укажува на нивниот животен стил на живот. Машките бистри се поголеми од женките, што е најзабележително кај големите видови - разликата во нивната големина достигнува до 1/3 од должината на другиот пол, кај помалите видови разликата е помалку забележлива.

Перјето е главно од заштитни нијанси: во горниот дел е кафеаво или ситно вкрстено, што добро ја спојува птицата притисната на земјата со околината. Во долниот дел, пердувот е различен: кај видовите кои живеат во отворени простори, тој е често бел, а понекогаш и црн во густа вегетација. Многу видови имаат црно-бели дамки на крилјата, кои се невидливи на земјата и се јасно видливи за време на летот. Мажјаците, по правило, се посветло обоени од женките, барем за време на сезоната на размножување, со исклучок на родот Lesser Bustards (Eupodotis), каде пердувот на двата пола изгледа исто.

Начин на живот

Бастардите водат исклучиво копнен живот, никогаш не користејќи дрвја или грмушки. Неколку видови, како што е бистата (Otis tarda) или малата биста (Tetrax tetrax), се собираат во стада, а последните живеат во групи од неколку илјади лица. Видовите прилагодени на пустината, како што е хламидотисот, се повеќе осамени. Некои видови се собираат во групи само за време на сезоната на парење. Често може да се видат меѓу стада пасечки животни, каде ловат вознемирени инсекти и се позаштитени од напади на предатори.

Само неколку популации се исклучиво седечки, додека мнозинството се номадски или миграторни птици. Видовите кои се размножуваат во Азија мигрираат на долги растојанија во зима.

Бастардите се сештојади и имаат многу широк опсег во исхраната. Сепак, во повеќето видови, растителната храна сè уште преовладува. Тие консумираат млади ластарки, цвеќиња и лисја од тревни растенија, копаат меки корени, се хранат со овошје и семиња. Покрај тоа, тие се хранат со разни инсекти: бубачки, скакулци и други членконоги. Понекогаш тие јадат мали 'рбетници: влекачи, глодари, итн., Не презираат да јадат мрши. Птиците можат без вода подолго време, но ако ја имаат, добро пијат.

Репродукција

Сезоната на размножување обично се совпаѓа со обилната дождовна сезона кога храната е во изобилство. Кога се додворуваат, мажјаците од многу видови организираат прекрасни демонстрации, во кои тие се способни да ги збунат вратовите, да испуштаат импресивна бура од тапан, како и да ја надувуваат како балон. Мали видови, особено оние кои живеат меѓу висока трева, скокаат високо во воздухот или прават мали летови, така што тоа може да се забележи од далечина.

Како по правило, не постои долгорочна врска помеѓу женката и мажот, а по оплодувањето, женката ги инкубира јајцата и ги изведува пилињата сама. Гнездото е распоредено на земја, во мала депресија покриена со тревна вегетација.Theенката положува 1-6 (најчесто 2-4) јајца во текот на неколку дена. Периодот на инкубација е различен за различни видови, но генерално трае во мал интервал од 20-25 дена. Пилињата се од типот на потомство и можат да го напуштат гнездото за неколку часа по раѓањето.

| |
Видеа со индиски великани на Бастард, објавување на индиски великани на Бастард
Ardeotis nigriceps (Вигори, 1831)

(лат. Ардеотис нигрицепс) е птица од семејството Бустард.

  • 1 Општи карактеристики
  • 2 Дистрибуција
  • 3 Начин на живот
    • 3.1 Исхрана
    • 3.2 Репродукција
  • 4 индиска душка и човек
  • 5 белешки
  • 6 литература

Општи карактеристики

Индиската бистар е голема птица, достигнувајќи висина од 1 м, распон на крилјата до 2,5 м и тежина над 18 кг. Мажјакот е забележително поголем од женскиот. Задниот дел е кафеав, главата и вратот се сиво-беж, стомакот е во иста боја. Мажјаците имаат црна лента на градите, на круната на главата црн грб долг до 5 см. На долги, силни нозе, три прсти насочени напред. Средниот прст е долг приближно 7,5 см.

Начин на живот

Чекорот на индиската биста е величествен, секој чекор го прави полека. Таа ја држи главата високо, под агол од 45 °, што прави да изгледа дека вратот е свиткан малку назад. Вознемирената бура почнува да вреска.

Храна

Големата индиска биста се храни со разни мали животни - скакулци, полжави, мали змии, стоногалки, гуштери, бубачки, колва пајаци од мрежата. Покрај тоа, гужвата лови и глувци, а со тоа прави услуга за локалните земјоделци. Се храни и со растенија: некои видови билки, лисја, семиња и зрна. Тој напаѓа дињи, јаде семе од лубеници и дињи. Страната обично се храни рано наутро и доцна навечер, а одмара преку ден.

Репродукција

Индискиот Голем бистард е полигамна птица. Мажот има неколку жени, но тој не покажува грижа за јајцата и потомството. За церемонии на парење, мажот избира мали ридови или песочни дини; кога се приближуваат странци, тој веднаш се крие во грмушките на висока трева. сезона на парење, мажот танцува, оди важно, ширејќи ја опашката со вентилатор, вреска гласно. Неговиот крик наликува на крст помеѓу шмркање на камила и рикање на лав. Обично, овие извици може да се слушнат во утринските часови дури и пред зората и во вечерниот самрак и се носат на долги растојанија. По парењето, женката положува едно јајце, по правило, на места оддалечени од луѓето. За да го направи ова, таа копа дупка во земјата и положува јајце. Понекогаш две јајца можат да се најдат во гнездото на бигор. Сепак, според орнитолозите, тоа не значи дека една жена положила две јајца, најверојатно, тоа се две жени од еден маж што положиле јајца на едно место. Обично индиските провалници положуваат јајца од јуни до октомври, понекогаш ова се случува во други периоди од годината. Јајцето на индиската биста е издолжено, покриено со чоколадни дамки и црвено-кафени ознаки. По 20-28 дена, од јајцето излегува пиле, кое може веднаш да оди. Во случај на опасност, женката седнува на гнездото до последно, а потоа одеднаш скока да се сретне со непријателот, гласно мавтајќи со крилјата. Ако има пиле во гнездото, тогаш тоа почнува да шушка или тивко ја менува својата локација и седи на земја. Понекогаш женката се преправа дека е ранета, преправајќи се дека нејзините нозе се погодени и го оддалечуваат непријателот од гнездото, летаат ниско над земјата, пилето во тоа време седи, се прегрнува на земја и не мрда додека мајката не го повика . По некое време, тој почнува да испушта меки свирки, повикувајќи ја неговата мајка.

Индијанска мачка и човек

Поради ловокрадството, индиската биторија е доведена до работ на истребување. Во 70-тите години на минатиот век, во Индија почнаа да се преземаат мерки за спасување на индиската душка, дури беше предложено да се направи национален симбол на оваа земја. Некои индиски зоолошки градини научија како да подигаат пусти, а развиена е и најсоодветната диета за птици-заробени.

Белешки (уреди)

  1. Боем Р.Л., Флинт В.Е. Петјазичен речник на имиња на животни. Птици. Латински, руски, англиски, германски, француски / Уредено од акад. В.Е.Соколова.- М: Рус. ланг., „РУССО“, 1994. - П. 76. - 2030 примероци. - ISBN 5-200-00643-0.

Литература

  • Беди Р. „animalивотинскиот свет на Индија“ М.: Мир 1987 година

Индиски Греј Бастард Вентана, Видео Индиски Грејд Бастард, Индиско Грчко Бустард Издаваштво, Фотографии Индиски Греј Бастард

Индиски информации за големиот бистард за

Вредна изложба за лов. Некогаш оваа прекрасна голема птица населуваше големи делови од Европа, но бидејќи честопати се ловеше, сега вревата е вклучена во црвена боја.

Бистард птица големи димензии, соодветно, е вредна изложба. Понекогаш оваа птица се нарекува и дудак. Но, ловот не е единствената причина за истребување на овој вид.

Негативните фактори кои влијаат на популацијата на птиците, исто така може да се припишат на одгледување полиња, употреба на разни препарати за обработка на земјата и промена на пределот познат на овие птици.

Карактеристики и живеалиште

Тие се чувствителни и страшни, гледајќи ја опасноста од далеку, бегаат и се кријат во тревата. После тоа, тие практично не се наоѓаат. Летаат ниско над земјата, и не брзо. Должината на крилјата е 2,5 метри. Оние лица кои се во зрелоста навистина не сакаат да летаат. Поголемиот дел од нивниот живот го поминуваат во потрага по храна.

Постојат два подвида на бистри: европски и источносибирски. Европската птица се одликува со потемна боја на главата, грбната шема со тесни ленти и малку нејасна. Источно-сибирскиот има појасна шема на грбот, лентите се пошироки, а мажите имаат исти мустаќи, пердувите се исто така на главата.

Карактер и начин на живот

Како што веќе споменавме погоре, степската биста обично го поминува своето време на поле во потрага по храна. Птицата нема потни жлезди, па затоа во топлината лежат на земја и ги шират крилјата дишејќи силно.

Или се крие во сенките. Исто така, немаат маснотии на пердувите, што ги прави влажни. Ова има особено негативен ефект пред мраз, кога птиците се навлажни и замрзнуваат, тешко им е да се движат.

Исхраната на птиците вклучува разни зрна, трева (особено се претпочитаат млади досади), инсекти (скакулци, скакулци), па дури и ларви. Деликатес за нив жаби и глувци.

Откако птицата изеде обилен оброк, оди во дупка за полевање за да ја задоволи својата жед. Тие се многу селективни во однос на водата, затоа дури ги поставуваат своите гнезда во близина на водните тела што ги сакаат, а во зима трошат снег. Но, тие ги хранат своите пилиња само со нивните ларви.

Бастард тие можат да напаѓаат од воздух. Предаторите, исто така, сакаат да се слават со оваа птица. Тие се нападнати од лисици и, како и мачки и кучиња. Гнездата е исто така загрозена, предаторите се среќни што се слават на пилиња и јајца на бура.

Опис

Кај овој вид, мажите просечно се мерат околу должината и распонот на крилјата. Енките се многу помали и во должина и преку крилја. Таа е помала од симпатичната арапска биста и е исто така попристојна со различна фигура. Во споредба со поголемите бистили, Нубијан има поголемо тело на бистар, релативно долг, тенок врат и заоблена глава.

Lifeивотна приказна

Наб observудувањата за размножување се случија од јули до октомври и беа пријавени низ низа видови.

На младите птици и јајца им се заканува поширок спектар на предатори, вклучувајќи месојади, цицачи и влекачи.

Pin
Send
Share
Send
Send