Семејства птици

Eуџестиот орел е птица грабливка на семејството на јастреби, мал орел, со фигура и големина поблизу до бураните

Pin
Send
Share
Send
Send


Универзален руско-англиски речник. Академик.ру. 2011 година

  • Австралиски костур (Macquaria novemaculeata)
  • австралиски орев

3. Репродукција

Очигледно, џуџестите орли секогаш се враќаат на своите поранешни места за гнездење. Паровите хибернираат одделно, но на пролет секоја година повторно се соединуваат на теренот. Со враќањето, мажјаците се однесуваат демонстративно - по тесна спирала се издигнуваат до висина од 500 - 800 м, се зголемуваат неколку минути и паѓаат со свиткани крилја, по што повторно се зголемуваат нагоре, понекогаш извршувајќи мртва јамка. Во исто време, птиците се однесуваат бучно, испуштајќи карактеристичен пискав орел. Гнезда на гранки и гранчиња се распоредени во шумата близу отворено место, во вилушка во трупот, поретко во густа гранка на дрво на висина од 5 - 18 м од земјата Набationsудувања извршени во Националниот парк Дожана во Шпанија покажа дека орлите обично избираат повисоки и подебели стебла од просекот за округот.

Гнездото е широко и со рамен послужавник, надворешно личи на гнездо гошаво - има дијаметар од 70-100 см, дебелина од 30-70 см, дијаметар на послужавник од 20-50 см, длабочина на послужавник од 5-10 см. Двајцата членови на парот го извлекуваат материјалот и го ставаат на место, завршената зграда е обложена со борови иглички и сува трева. Покрај тоа, како оној што јаде оса, птиците често додаваат дебел слој зелени лисја во гнездото.Честопати, наместо ново гнездо, се користат стари гнезда на други грабливки птици - црниот змеј, обична бура, гошак, големи или помалку забележани орли, сакер сокол, бело опав орел. Едно или две јајца се поставуваат во средината на април - почетокот на мај. Јајцата се бели, понекогаш со мала жолтеникава или зеленикава нијанса, со кафеави или окерни ленти. Големини на јајца: 50 - 62 x 39 - 50 mm. Инкубацијата започнува со првото јајце, главно женката седи 36 - 38 дена. При изведување, пилињата се покриени со жолто-бело надолу, имаат бледо жолти восоци и нозе, сини очи. Првиот пат по ведење, женката останува во гнездото, загревајќи го потомството, додека мажот се занимава со добиточна храна. Кон крајот на јули или почетокот на август, на возраст од 50 - 60 дена, младите пилиња го напуштаат гнездото, но остануваат во близина на него неколку дена. Потомците чуваат до крајот на август, по што прво младите птици, а по 2 недели возрасните птици летаат на зима.

4. Исхрана

Силни нозе со долги ножни прсти, моќен клун од орел и тесни крилја му овозможуваат на џуџестиот орел да лови прилично голема дивеч со големина на зајак и брза. Постои широк спектар на храна, посветеноста за лов на одредена група животни зависи од областа. Фаќа мали и средни птици на земја и на мува - ајкули, врапчиња, starвезди, црни птици, гулаби, гулаби од желки, кора од пченка, итн., А исто така им ги уништува гнездата. Во сушните региони, влекачите сочинуваат голем дел - гуштери, гекоси, змии.Отровните змии се убиваат со еден удар во главата со клунот, меѓутоа, во тропска Азија и Африка има случаи на смрт или губење на видот од отровен змија. Меѓу цицачите лови мали зајаци, мелени верверички, стаорци, глувци и други глодари. Инсектите не играат значајна улога во исхраната, но понекогаш нивниот удел може да достигне 20% од вкупната маса - на пример, термитите се едни од омилените деликатеси за време на зимувањето.

Понекогаш го гледа пленот од заседа, седејќи на гранка на работ на отворено подрачје, или како пајак брзо лета меѓу дрвјата не високо над земјата, исплашувајќи ја потенцијалната жртва. Понекогаш лови на отворено место од голема висина, но ретко лебди. Забележувајќи плен, тој се спушта на висина од 20-30 м, а потоа нагло брза надолу. Theртвата удира со помош на остри канџи, избирајќи ги најранливите делови на телото - главата или вратот.

Pin
Send
Share
Send
Send