Семејства птици

Американска горчина (Botaurus lentiginosus), Меморијални мочуришта на Виера Рич Грисом

Pin
Send
Share
Send
Send


Тоа е голема, кратка, кафеава птица, многу слична на евроазиската голема горчина. (Botaurus stellaris)иако малку помал. Тој е во должина со распон на крилјата и маса.

Иако е заеднички во поголемиот дел од својот опсег, американската горчина обично е добро скриена во мочуришта, мочуришта и влажни пасишта. Обично осамен, криво се шета меѓу опашките или трските. Ако почувствува дека е видено, американскиот горчлив станува неподвижен, со неговиот резултат насочен нагоре, предизвикувајќи да се меша со трските. Најактивно е во самрак. Почесто се слуша отколку што се гледа, овој горчлив има повик што личи на преполна пумпа.

Точниот механичар за користење на горчината за да се направи нејзината карактеристична песна не е целосно разбрана. Се претпоставува дека птицата постепено го надува вратот со надувување на хранопроводот со воздух придружено со умерен притисок или икање. Хранопроводот се чува надуен со помош на клапи на страната на јазикот. Штом заврши оваа акција и хранопроводот е целосно отечен, во Евстахиевата туба се создава карактеристичен, голтачки звук. Штом песната е завршена, птицата го издишува хранопроводот.

Како и другите членови на семејството чапја, и американскиот горчлив се храни со мочуришта и плитки водни тела, вечерајќи со водоземци, риби, инсекти и влекачи.

Ова е горчина на зимата во јужните САД и Централна Америка.Лета е низ цела Канада и голем дел од САД. Како далечен мигрант, тој е многу редок скитник во Европа, вклучувајќи ги Велика Британија и Ирска. Оваа птица се гнезди на изолирани локации со женско градење на гнездото и маж што го чува. Две или три јајца се изведуваат од женката во рок од 29 дена, а пилињата се ослободуваат по 6-7 недели.

Денес не се прифаќаат никакви подвидови. Сепак, фосилите пронајдени во реката Ичетуки, Флорида, и првично беа опишани како нова форма на чапја (Palaeophoyx columbiana, МекКој, 1963) подоцна беше признаено дека е помал, праисториски подвид на американскиот горчлив живот што живеел за време на доцниот плеистоцен (Олсон, 1974) и на тој начин ќе биде наречен Б. л. колумбианус.

Бројките на оваа птица се намалуваат во многу делови од нејзиниот опсег поради губење на живеалиштата.

Дадени се многу народни имиња за неговото карактеристично тврдење, Е. Чоет наведува „bogbumper“ и „share factor“. Плини го спореди повикот на стариот пијалок со рикање на бик, Боатум таури, од каде генеричко име Ботаурус.

Кајунам од Јужна Луизијана оваа птица беше позната како „гробек“ (од францускиот јазик) грос бек - „голем клун & # 187) и претходно лов на храна, се сметаше за деликатес.

Заштитен статус

Американска горчина (Botaurus lentiginosus) заштитен според Законот за миграција на Конвенцијата на птици во САД од 1918 година. Исто така е заштитен според Законот за миграција на Конвенцијата за птици во Канада од 1994 година.

Американски горчлив / Botaurus lentiginosus

Студија за историја

Американската горчина (латински Botaurus lentiginosus) е птица од родот Botaurus од фамилијата чапја (Ardeidae). Еден од четирите видови на родот.

Ширење

Американските горчливости се вообичаени во Канада и САД.За зимата, тие одат на југ од Соединетите држави, на Карибите и Централна Америка.

Изглед

Американскиот горчлив е чапја со средна големина со дебело тело и врат и кратки нозе. Горниот дел од телото има кафеава боја, со мали црни дамки, долниот е црно-бел. Вратот е бел.

Структурни карактеристики

Силниот временски крик на американските горчливи мажи се состои од 3 белешки и има за цел да ги исплаши другите мажи од гнездото подрачје и да ги привлече жените кон неа.

Репродукција

Американските горки се сметаат за моногамни птици, но полигамијата е можна под одредени околности. Двојката е формирана на почетокот на мај, а женката доаѓа на местото на гнездење. Обично таа избира место за гнездо во густа вегетација во вода, на длабочина од 4-6 см. Гнездото го гради женка, обично од острица, опашка или друга вегетација. Инкубацијата трае 24-28 дена. Хранењето се врши исклучиво од жени. Младите животни го напуштаат гнездото една до две недели по раѓањето, но возрасните ги хранат до 4 недели.

Начин на живот

Малку се знае за миграцијата на американските горчливости. Познато е дека северните популации кои живеат во области каде температурата на воздухот паѓа под замрзнување, мигрираат. Јужните популации, кои живеат во поблага клима, не мигрираат. Американските горчливи се крајно асоцијални животни, со многу малку наклонетост меѓу двата пола.
За време на сезоната на размножување, тие ги населуваат мочуришните подрачја со свежа вегетација.

Храна

Главната диета на американските алкохоличари е инсекти, водоземци, ракови, мали риби и цицачи. Бојата на овие птици е покровител, дозволувајќи им да тивко чекаат плен.Штом пленот е близу, птицата скока и го зграпчува во клунот.

Информации за употреба

Фотографија „Американска горчина (Botaurus lentiginosus) која го следи својот плен во меморијалните мочуришта на Виера Рич Грисом, Флорида“. може да се користи за лични и комерцијални цели во согласност со условите на купената лиценца без кралски права. Сликата е достапна за преземање во квалитет со висока резолуција до 5568x3712.

  • Земјата: Соединети Држави
  • Локација: Надвор
  • Ориентација на слика: Хоризонтално
  • Сезона: Пролет
  • Време на денот: Ден
#
  • За акции на фотографии
  • Нашите планови и цени
  • Деловни решенија
  • Depositphotos Блог
  • Програма за упатување
  • придружна програма
  • Програма API
  • Отворени работни места
  • Нови слики
  • Бесплатни слики
  • Регистрација на добавувач
  • Продавајте акции на акции
  • Англиски
  • Дојч
  • Француски
  • Еспањол
  • Руски
  • Италијано
  • Португалски јазик
  • Полски
  • Nederlands
  • 日本語
  • Чески
  • Свенска
  • 中文
  • Туркче
  • Еспањол (Мексико)
  • Македонски
  • 한국어
  • Португалец (Бразил)
  • Маѓарскиот
  • Украински
  • Бахаса Индонезија
  • ไทย
  • Норск
  • Дански
  • Суоми
Контакти
    +7-495-283-98-24
  • Разговор во живо
  • Контактирајте не
  • Осврти за Depositphotos
Прочитајте не
  • Фејсбук
  • Твитер
  • В.К.
Достапно во Достапно во

© 2009-2021 година. Depositphotos корпорација, САД. Сите права се задржани.

Pin
Send
Share
Send
Send