Семејства птици

Опис и факти на црноглавиот Гросбик

Pin
Send
Share
Send
Send


Црноглав грозбијак, научно име Pheucticus melanocephalus е птица со средна големина, која јаде семе, во идентично семејство, заради северниот кардинал, Кардиналидите.

Црноглав грозје

Тоа е генерално размислено за специфично со грозјето со гради на роза (P. ludovicianus) со кое хибридизира на американските Ниски рамнини.
Црноглавиот Гросбик е птица песна со средна големина со брзи, густи плаќања. Мажот става, со црна точка, 'рѓосано-портокалова града, тил, и задница, повторно црна, крилја и опашка и бели дамки на крилјата.

Под-крилните облоги се жолти, а пердувите на надворешната опашка се бели; секој од нив можеше да се види во лет.

Theенскиот е излитен и набразден, но покрај тоа, има жолти подкрилни облоги. Таа има темна круна, бела линија над вниманието и под образот и две бели шипки на крилјата на секое крило.

Мажите од прва година се набраздени како жени, но имаат дополнителни портокалови подвлаки.
Долгиот црноглав гроз со должина од 19 см (7,5 инчи) е мигрантно пиле, со гнездење од југозападна Британска Колумбија, преку западната половина на Америка, во централно Мексико.

Тоа се случува како скитник дополнителен југ во Централна Америка.
Црноглавиот Гросбик се размножува од југозападна Канада источно до западна Северна Дакота и Небраска и јужно до планините на Мексико.

Зимите ги поминува во Мексико. Најпосакуваните живеалишта отелотворуваат отворени, листопадни шуми близу до вода, слични на дното на реките, крајбрежјето и мочурливите локации со комбинација на дрва и грмушки.

Црноглав грозје Опис

Приближната големина на црноглавиот грозбик е 18-19 см (7,1-7,5 инчи); по димензија е поврзано со обична starвездичка.

Според својата титула, мажјакот има црна точка и црни крилја и опашка со извонредни бели дамки. Неговите гради имаат темно-темно портокалова боја, а стомакот е жолт.

Theенствениот има кафеава глава, врат и повторно со црни ленти слични на врабец. Таа дополнително има бели ленти по центарот на главата, над очите и образите.

Нејзините гради се бели, а крилјата и опашката се сиво-кафеави со две бели шипки на крилјата и жолтеникави рабови на крилјата.

Хабитат со црноглав грозбијак

Црноглавиот грозбик претпочита да остане во листопадни и комбинирани шумски подрачја.

Сака да биде во области со џиновска дрва и густи грмушки, слично на закрпи од широколисна дрва и грмушки во шумите со четинари, заедно со коридори низ течението, дно на реките, крајбрежје, мочуришта и приградски области.

Црноглавите Гросбикови понекогаш се присутни во широколисни или комбинирани шуми, а особено во четкасти, крајбрежни области.

Тие обично не се присутни во иглолисната вегетација, сепак, тие ќе населат парчиња широколисна дрва и грмушки во шумите со четинари, заедно со коридорите, мочуриштата и приградските области.

Гнездо црноглав гнездо

Fенките градат гнезда меѓу многуте густи зеленило на надворешниот оддел со висока широколисна дрва или грмушки, над подот од 3-35 стапки (0,91-10,67 м).

Тие понекогаш конструираат во густи грмушки слични на капина. Гнездото е во форма на отворена чинија, производ на ефективна трева, коренчиња, гранчиња, кора и игли од четинари. Обично е обложено со коренки, коса и ефективни растителни материјали.

Theенката положува две до 5 бледи неискусни, сини или сиви јајца кои се забележуваат со црвеникава и темно кафеава боја. Јајцата ги инкубираат женските и машките 12-14 дена.

Откако ќе се изведат јајцата, новороденчињата го напуштаат гнездото за околу 11 или 12 дена, но не можат да летаат дополнителни две недели.

Помладите се хранат од секој возрасен. Моногамијата на црноглавиот грозбик е под истражувањето, меѓутоа паровите врски обично завршуваат само за една сезона на размножување.

Тие понекогаш имаат по еден потомство по сезона, иако се документирани два подмладоци во подножјето на долината Сакраменто во Калифорнија.

Глас

Theенственото од овој вид се чини дека е исто како и женското од грозјето со розово гради и е најголемо одделено според географските разлики.
Патеката на гросбик е богат брод што е сличен на оној на американски робин, но сепак е течен, порано, помек, посладок и подобар со падови што се зголемуваат и паѓаат, што ја прават патеката многу подолга од онаа на Робин.

Набудувањето е бодлив ик или еек. Секоја пеечка и женка, има тотално различни песни.

Диета со црноглав грозбик

Црноглавиот грозби јаде бор и различни семиња, бобинки, бубачки и пајаци и овошје. Во текот на целата летна сезона, во голема мера јаде пајаци, полжави и бубачки.

Најверојатно е една од ретките птици што може безбедно да ја јаде токсичната пеперутка монарх. Од нивната зимница, овој грозбик троши многу монарси и многу семиња.

Тоа вклучува пилешки колибри за сончоглед и различни форми на семе, и овошје, и покрај тоа, се приклучува на северните ориоли на колибри со грозје.

На зимските терени, црноглавите Гросбикс јадат многу семиња. Во текот на целата летна сезона, тие јадат бубачки, пајаци, полжави и бобинки.

Црноглавиот Гросбик е веројатно една од ретките птици што можат да јадат пеперутки монарх, без оглед на штетните хемиски соединенија што монарсите ги акумулираат од нивниот план за намалување на телесната тежина. Црноглавите Гросбикс јадат многу монарси на своите зимски терени.

Црноглав грозбија факти

Црноглавиот Гросбик е веројатно една од ретките птици што може безбедно да ја изеде токсичната пеперутка монарх.

Нивните гнезда се толку тенки конструирани што преку долната страна се гледаа јајца. И покрај тоа, гнездата е многу помалку слаба во северна Калифорнија. Слаби гнезда може да претставуваат проток на воздух и да им помогне да се излади.

Тие се хибридизираат со нивниот источен колега, Гросбик со гради, со розата, заедно со нивната меѓусебна граница.

Овој случај настана кога прерите без дрвја, кои веднаш штом создадоа бариера меѓу 2-те, станаа преполни со градови и домови, нудејќи соодветни живеалишта за секој вид.

Гагање со грлови колективно честопати се нарекува „бруто“ на жабри.

Црноглав грозбијак Варијација и миграција

Црноглавите гроздери варираат од Пацифичкиот брег до центарот на американските Ниски рамнини и од југозападна Канада до планините на Мексико.

Американските и канадските птици се крајно преселници, зимаат во Мексико. Во рамки на Нишките рамнини, различноста на црноглавиот грозјак и грозодарот со розово гради се преклопуваат и затоа тие значително се мешале.

По сезоната на размножување, тие имаат тенденција да ловат области богати со бобинки. Тие мигрираат на југ рано во текот на есента и се враќаат на север доцна во текот на пролетта и се идентификувани за да преземат акција во стада.

Црноглав грозбијак Однесување

Црноглавите грозбери често пеат од извонредни седала. Секој од женските и машките пеат, сепак, имаат тотално различни песни, и секоја е идентификувана за да пее од гнездото, додека инкубацијата.

Кога се обидуваат да се приклучат на женствено, мажјаците летаат со крилја и опашки.

Тие се хранат во зеленилото, на дното или во ниска вегетација и се извонредни јадачи на бобинки. Кога ги хранат пилињата им пеат на мама како шушкаат крилја и им ги покажуваат жолтите под пердуви.
Црноглавите Гросбикс ја пеат својата патека слична на робин од видливи седала и добиточна храна во зеленилото.

Покрај тоа, тие се хранат на дното или во ниска вегетација. Во текот на додворувањето, мажјаците летаат со крилја и опашки. Секој секс, кој пее, има тотално различни песни.
Повикот за птици е едноставно пријатен. Пилето и пее на својата мајка повикувајќи на оброци; семе е распукана отворена и гранатирана.

Гнездо црноглав гнездо

Црноглавиот Гросбик е моногамен, сепак финален пар обврзници за само една сезона на размножување.

Theенскиот го гради гнездото на надворешниот оддел на мала врба, алдер, јаворов со голем лист, памучно дрво или различно широколисно дрво или грмушка.

Гнездото е незгоден, отворен производ за чаши од гранчиња, плевел, коренчиња и игли, обложен со коренчиња, коса и ефективни растителни материјали. Секој секс помага да инкубираат 2-5 јајца за 12-14 дена.

Секој од нив се помлади помлади за неколку недели, и секој пренесува оброци до гнездото. Помладите го напуштаат гнездото на 10-14 дена, но не можат да летаат дополнителни две недели.

Возрасните продолжуваат да ја хранат помладата се додека не летаат и подигаат само едно потомство за 12 месеци.

Миграција стои

Црноглавите Гросбикс се крајно миграторни и зимски во Мексико. По сезоната на размножување, тие талкаат во области богати со бобинки и во моментов треба да пишуваат мигранти. Тие мигрираат рано во текот на есента и се враќаат доцна во текот на пролетта.

Конзервација на црноглав грозби стои

Во согласност со Анкетата за размножување Чук, жителите на црноглавите Гросбикс во Вашингтон значително се зголемија од 1966 година. Тие профитираат од некои вежби за луѓе на места за размножување.

Подобрувањето и сечењето на приградските населби обично ја зголемуваат количината на широколисна вегетација во северозападниот дел на Пацификот каде доминираат четинарите, а растечкиот број на овоштарници во источен Вашингтон нудат соодветно живеалиште како што треба. Растот создава живеалиште до одреден степен, сепак растечката урбанизација го намалува живеалиштето таму.

Црноглавите Гросбикс не треба да се појавуваат во типичните предградија, сепак во дополнителни оддалечени области, кои се сепак полу-рурални. Овие птици сакаат сигурна густина на огромна листопадна дрва.
Црноглавиот Гросбик е мала миграторна кокошка која живее во разновидност, опфаќајќи се од југозападна Британска Колумбија до западната половина на Америка, до централно Мексико и едвај Централна Америка.

Во текот на зимските месеци, овој вид понекогаш лета кон Мексико за да вечера на токсична пеперутка и бобинки Монарх. Овој вид има афинитет кон листопадни и комбинирани шумски предели, фаворизирајќи области со џиновска дрва и доста грмушки.

Нивниот редовен план за намалување на телесната тежина се состои од борови дрвја и различни семиња, бобинки, пајаци, бубачки и овошје.

Црноглавиот Гросбик има околу 14 милиони жители и има заштитен статус на најмалата загриженост.

Pin
Send
Share
Send
Send