Семејства птици

Морско пливач - Charadrius alexandrinus dealbatus

Pin
Send
Share
Send
Send


  • 1 Идентификација
    • 1.1 Слични видови
  • 2 Дистрибуција
  • 3 Таксономија
    • 3.1 Подвид
  • 4 живеалиште
  • 5 Однесување
    • 5.1 Размножување
    • 5.2 Диета
    • 5.3 Вокализација
  • 6 Галерија
  • 7 Користена литература
  • 8 Препорачана цитација
  • 9 надворешни врски

Идентификација

  • Горни делови сиво-кафеава
  • Подземни делови бело
  • Црни нозе

Енски: има сива глава, нема никакви црни ознаки

Слични видови

Другите слични видови Charadrius немаат бела задна јака и црни дамки на страните на дојката.

Таксономија

Снежниот пливер од Америка претходно се сметаше за специфичен.

Форма откриена во југоисточна Азија (Сингапур, Малезија, Тајланд, Кина) и обично именувана со бело-лице Пловер може да припаѓа на овој вид или да формира целосен вид. Се чини дека првично овие птици биле опишани како диабабус, име кое подоцна случајно било пренесено на диабабус подвидови на денешницата.

Подвидови

Постојат 4 подвидови 1:

  • C. a. александринус:
  • Раси на западен палеарктик на северо-источна Кина, јужна Јапонија и острови Рјуку, зими во Африка, јужна Азија, Филипини, Индонезија и Борнео
  • C. a. nihonensis
  • Раси на крајбрежјето на крајната југоисточна Русија, островот Сахалин, Курилските острови, северна Јапонија и можеби северо-источна Кина, опсегот неразмножување е непознат
  • C. a. видибохми:
  • Југо-источна Индија и Шри Ланка
  • C. a. диабабус:
  • Југоисточна Кина, зими во југоисточна Азија, Малајски полуостров

Размножување

Се гнезди во мелено стружење и положува 3-5 јајца.

Диетата вклучува инсекти и други без'рбетници.

Галерија

Кликнете на сликите за да видите поголема верзија

Пиле
Фотографија © од Шантилал вару
Бавнагар, Гуџарат, Индија, април-2018 година

Фотографија © од марко
Тивира, Португалија, април

Фотографија © од гералд762
Барбате, Андалузија, Шпанија, 1 јули 2019 година

Книги

Книгата содржи детални механички и аеродинамички карактеристики.

Птиците се единствените суштества што можат да го имитираат човечкиот говор. Покрај тоа.

Суштински, сеопфатен и лесен за употреба, ревидираното издание на National Geographic Complete Birds of North America е неверојатен ресурс што.

© 2010—2021 година. Птици на Европа, референтна книга. Класификација и видови птици. Описи, фотографии, што јадат и како инкубираат пилиња, каде птиците преселници летаат есента.

Birds of Europe е веб-страница за помошници за сите што ја сакаат природата и би сакале да научат како да препознаваат птици. Каталогот ги опишува не само идентификационите карактеристики на секој вид птици во Европа, туку и карактеристиките на нивната биологија, исхрана, репродукција, проблеми со заштитата.

Веб-страницата не е медиум. Проценката на квалитетот на информациите објавени на страницата, нивната важност, комплетност и применливост е во ваша надлежност и надлежност. Публика - 12+. RSS Инстаграм

Дали знаеш дека

Тој дошол до културата во 1804 година од ливадите на Кавказ и Северен Иран. Еден од најспектакуларните цветни цвеќиња, бидејќи не само што има прекрасни светло розеви цвеќиња, туку има и прекрасни лисја. Отпорен на суша, отпорен на студ, стабилно декоративен, вистински повеќегодишен.

Цветното цвеќе е познато уште од античко време, многу легенди и митови се поврзани со него. Кога почина московската света будала Василиј Блажениот, неговото тело беше пронајдено меѓу миризливите сини цвеќиња. Отпрвин помислија дека овој мирис го испушта телото на светецот, но потоа се уверија дека тревата во која лежи е мирисна. Затоа, цвеќињата, наречени цветни цвеќе, мирисаат на темјан.

Во легендите на Античка Грција, цветовиот цвет се споменува како лековито средство, со чиј сок кентаурот Хирон ги лекувал неговите страшни рани. Centaurea cuanus е научно име на растението, чиј буквален превод е цветот кентаур. Руското име е поврзано со легендата за Василиј, еден млад човек, кој сирена го претвори во прекрасно сино цвеќе. Цветката беше омилен цвет на светски познатиот фабулист Крилов.

Charadrius alexandrinus (Haradrius alexandrinus)

Морските перници се мали песочно-чадени кафеави колачи одозгора и бели, вклучително и аксиларни, подолу, а белата боја покрива прстен (понекогаш малку забележлив) и задниот дел на вратот, дното на образите, челото и веѓите се бели долж страните на гушавост долж голема кафеава црна боја во лето) место со иста боја од клунот до окото, кај мажјакот во лето продолжува со црна лента по горниот раб на ушите, во тоа време предниот дел на круната е исто така црн. Задниот дел на круната и тилот на мажјакот во лето со мала руфонска нијанса. Горната опашка е потемна од мантијата, но нема црнило на кормилата пред белите врвови (надворешните кормили се целосно бели). Надворешните мрежи и примарните пердуви на летот имаат бел простор, но надворешните мрежи на внатрешните и секундарните не се чисто бели, имаат зачаден цут. Предлог-законот е краток, црн, прав, со отечена предна половина на горната вилица, не повисок од 4 mm во оваа половина. Нозете се со три прста со мрежеста метатарза и една мала мембрана, кај нашите видови се темно сиви или темно кафеави, исушени скоро црни. Младите имаат пердуви со остри црвени апикални рабови. Раси од Канарските, Азорските Острови и Британските острови до Јапонија и од екваторијална Африка и Цејлон до 59 ° Север. Ш. во Скандинавија и најмалку 51 ° во Сибир. Се дели на неколку подвидови.

Обичен ловец Aegialophilus alexandrinus alexandrinus

Дури и во лето, има изразито црвеникаво цветање на мантијата, опашката на крилјата 4 1 / 2-5 см, метатарзусот 2,7-Zcm, клунот Гнезда од островите на Атлантскиот Океан до Кореја и јужно до Мароко, северна Африка, Белучистан и северозапад Индија (Синд), Монголија и Манџурија. Во нашата земја се гнезди покрај бреговите на Црното и Каспиското Море, но сè уште е ретко во утоките на Волга и Урал, а особено е многубројно во низинските делови на Туркестан и од Аралското Море до горниот тек на Емба, Сливот на Кобдо и регионот Акмолинска и достигнува до горниот тек на Иртиш, депресија на Зајсан, степи Минусинск, јужна Трансбајкалија и регионот Јужен Усури. Зими во Африка и јужна Азија.

Кинески ловец Aegialophilus alexandrinus dealbatus

Нешто потемно, со јасен црвеникав цут на горната страна на телото, и не само на вратот, и со појак клун. Крилен клун Населува во Јапонија, Источна Кина и Југоисточна Азија до Бирман. Еден примерок е познат од Цаидам. Постојат и други трки во тропска Африка и Индија.

Касписки пригушувач Charadrius asiaticus

Птица со средна големина, монотоно песочно-кафеава од горе без бел јака, без оцрнување на кормилите пред врвот (само малку затемнување), без бело на надворешните мрежи на внатрешните од пердувите на примарниот лет, челото, веѓата, влакната и образите се бели, само пердувите на ушите се кафеави, долната страна е бела (освен долната страна на крилото и аксиларните, кои се различно обоени), но преку гушавост, црвена лента, исечена во задниот дел во црно лето, и чадено во зима и млади. Врвни пердуви со бледо апикални рабови. Летното вратило обично е темно. Прачките на најоддалечениот пар кормила се кафеави во најголем дел од должината. Клунот е црн, прав, малку конвексен во апикалниот дел од горната вилица, релативно тенок (максималната висина во предниот дел е околу 4 мм). Нозете се три прста со една мала мембрана, со мрежеста метатарзална, валкана жолтеникава, бледо кафеава или зеленикаво-маслинка, средниот прст, не сметајќи ја ноктот, е пократок од клунот или половина од метатарзусот.

Неговите аксиларни пердуви се бели или со значителна доминација на бело (надворешниот вентилатор на крајниот кормило со доминација на зачадените). Крило 13 1 / 2-15 1/2 см, опашка 1/4 см, метатарзален клун

Се размножува на солените рамнини од вливот на Волга до заисанската депресија и Тиен Шан на исток, до сливот Илек, областа Акмолинска [па дури и степската Ишим - по должината на Бјанки] на север и до долниот тек на Аму Дарија до југ Зими во источна и јужна Африка и Арабија, по еден примерок добиен во Индија и Кина. Се храни главно со бубачки, скакулци и други фили.

Источен ловец Charadrius veredus (Haradrius veredus)

Поголем од каспискиот, аксиларен чаден, освен понекогаш бели врвови, надворешниот вентилатор на екстремниот управувач е бел, ушите се малку обележани или не се означени кафеави. Во лето, мажјаците имаат бела глава и врат, со зачадена кафеава капа на круната. Кај женките, летото, лепенката на градите е бледо розова, а грбот не се граничи со црна лента, на вратот има бледа лента, а ушите се кафеави. Во зима, и кај двата пола, лепенката на градите е бледо розова без црна боја, на вратот има бледа бути лента, горниот дел од главата и вратот е зачаден кафеав. Крило 1/2 см, опашка 4 3 / 4—6,4 см, метатарзален клун Гнезда во карпести и полупустински области, во северна Кина и Монголија најмалку до 48 ° Н. Ш. (реката Тамир, околу 102 ° Е). Најдовме 1 примерок во близина на Самарканд.

Pin
Send
Share
Send
Send