Семејства птици

Факти и идентификација на Паукет Ауклет

Pin
Send
Share
Send
Send


Паукетскиот ауклет има широк спектар на сите ауклетски ауклети, но нема иста големина на добиток како другите во морските или колониите за размножување. Кратко пливање и нуркање морско птицирање, лежиштето Море Берингс и јужното крајбрежје на Алјаска.

Обично работи во парови или мали групи. Ауклетот Паракет е мала, интензивна морска птица висока околу девет до десет инчи. Има темно црн пердув на главата и грбот, бел врат и гради и бело тело.

Паукет ауклет (Athiya socitakula) е мала морска птица во Северен Пацифик. Ауклетите од паради требаше да бидат ставени на родот Циклоархинхус, но неодамнешните примероци и генетски докази треба да се стават на родот Атиас, што го прави тесно поврзано со бувовите од сртот и најмалку со јајниците.

Се занимава со крајбрежните води на Алјаска, Камчатка и Сибир. Се размножува во стрмните, опалските и камените полиња на крајбрежниот остров, движејќи се на југ во зима.

Опис

Ауклетот со паракет е кратка портокалова сметка со мал аук (23 см) што ја охрабрува птицата да го изрази својот интригантен израз. Перјето на птицата е темно на врвот и бело на дното. Со еден бел плуг проектиран назад од очите. Постои мала разлика помеѓу размножувањето и зимскиот пердув.

Паукетскиот авклет е исклучително гласен вид во родното живеалиште, го нарекува откако ќе стигне до гнездото и го дуетира кога ќе пристигне неговиот партнер. Постојано се нарекува уво за чистење (како осцилатор на казеин и неговата ефикасност е непозната, но може да биде поврзана со заштита на дупката од натрапници и зајакнување на нејзината врска со нејзиниот партнер.

Однесување и репродукција

Parakeet auklet е исклучително социјален во своите колонии за размножување.

Сезоната на хранење на октал вонземјани варира, со сезоната на размножување зафаќајќи ги повеќето мали планктонски ракови, како што се еуфаузиди, копеподи и амфиподи. Најновите истражувања покажуваат дека во некои области е склон и на риба од желе. Често се храни на значителни растојанија од колонијата, тоне до 30 метри за да стигне до својот плен.

Размножувањето започнува во април и мај во колониите кои честопати се делат со други видови auk. Овој пар положува јајце, кое трае само еден месец, пилешкото се храни 4 пати околу 35 дена. Пилето бега ноќе, лета сам до морето.

Статус и зачувување

Додека пакетските auklets не се сметаат за закана, постојат проценки за над еден милион луѓе во Северен Пацифик. Не се верува дека неодамна опаднал, но може да биде загрозен во иднина од предатори и излевање на нафта.

Погледнете го видеото: DVOSLOJNI PARKETI-PARKETI ZA PODNO GRIJANJE (Август 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send