Семејства птици

Ауклет од носорог (Cerorhinca monocerata) Факти

Pin
Send
Share
Send
Send


Ауклетот носорог е средно големо алцидно размножување и зимување на западниот брег на Северна Америка. Ауклет од носорог (Cerorhinca monocerata) е морска птица и близок роднина на пуфин. Тој е единствениот постоечки вид од родот Серохинака. Со оглед на неговата блиска асоцијација со пуфин, се предложи носорог, заедничко име за носорог. Оваа статија ќе разговара за живеалиштето на auklet на носорогот, однесувањето, диетата, моделот на миграција, статусот на зачувување и гнездувањето.

Се шири низ целиот Северен Пацифик, храни мали риби и се вгнездува во колонии. Неговото име е изведено од рогот-како продолжение на трупот (анатомскиот збор за ова продолжение е Рампотека). Овој рог е само кај возрасни и се фрла како мртво тело на сметката за пуфините секоја година.

Ауклет од носорог (познат и како носорог ауретус, пуфин со рогови или пуфин од еднорог), е аук со средна големина, со голема, силна, портокалова / кафеава сметка („рогот“ се шири од него). Перјето е темно на врвот и е бледо на дното; Возрасни раси (и машки и женски) имаат право на бели парчиња на очите и зад сметките. Мажјаците се нешто поголеми од женките (околу 10% маса).

Дистрибуција

Бувот на носорог е северен центар на Пацификот кој се размножува од Калифорнија (Каналските острови) до Алеутските острови во северна Алјаска, и јапонските Хокаидо и Хонши, како и Корејскиот полуостров и Сахалинските острови во Азија. Тоа покажува мала промена во зима, и во странство и во крајбрежните води.

Размножување

Гнездата на старите ризоми се копаат во земја или во природни пештери и длабоки од 1 до 5 м. Тој претпочита места за гнездење од светлосни склоности за да помогне во лошата страна, бидејќи е слаб флаер. Јајцето е инкубирано 45 дена од двајцата родители. Потоа, полупрокоцијалното пиле се хранело со целосна риба (во методот на пуфин) 50 дена секоја вечер; За ова ноќно однесување се смета дека е одговор на предација и клептопаразитизам од страна на анусот.

Ауклетите на носорог се хомогени и иако мигрираат низ истиот регион за време на сезоната на неразмножување, паровите мигрираат одделно. Сепак, тие ја интегрираа својата активност за потрага по враќањето во колонијата за време на периодот на повлекување.

Воспитување

На море, auklet носорог се хранат со риби, некои со крил и лигњи. Тие се хранат на крајбрежјето за време на сезоната на размножување во средните води. За да го фатат својот плен, тие тонат на 57 долари (147 стапки) дури 148 секунди.

Погледнете го видеото: ДЕЛАЕМ ПРЕСС СТРОЙНОГО НОСОРОГА - УБОЙНЫЙ КОМПЛЕКС (Август 2022).

Pin
Send
Share
Send
Send