Семејства птици

Профил на паразитски Јаегер (Stercorarius parasiticus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Паразитски жагер, научно име, Stercorarius parasiticus е морска птица. Припаѓаат на Stercorariidae од семејството Скуа е познато и како арктичка скауа, арктички жаегер или паразитски скауа. Зборот „Јегер“ потекнува од германскиот збор Јегер, што значи „ловец“.

Англиското име „Скуа“ потекнува од името на фараонот Скигвур, каде што Скајевој е познат по колонијата на птици. Името на Генос е латински Штеркорреус и значи „измет од крава“.

Храната дисперзирана од други птици некогаш се сметаше за измет кога беше проследена со тикви. Специфични паразити доаѓаат од латински јазик и значат „паразити“.

Опис

Откривањето е комплицирано од постоењето на долги нозе Јегер и Паразитски жаегер и морфи со три букви.

Кратките, паразитски вилици за ногата тежат 5-7 см (4-5 инчи), 107 10125 см (42-49 инчи) на крилјата и тежат 300-650 грама (0,66-1,43 фунти) одгледување. Струмерите за поток на опашка за возрасни имаат должина од околу 7 см (2,8 инчи).

Светло-морфите имаат возрасни лица на кафеав грб, претежно бела примарна кожа со темни делови и бел „блесок“. Главата и вратот имаат жолта боја со црна капа и имаат проекција на фокусна точка.

Темните морфи кај возрасните темно-мрачни имаат темно кафеави и средни пердуви малку темни со бледи подгрупи, глава и врат. Постои бел блиц на крилјата од сите големини.

Идентификувањето на адолесцентите е попроблематично и тешко е да се разликуваат паразитски джигери од долги нозе. Паразитниот жаржер е помалку изгорен од пообемниот, пократкиот и подолгиот ногарскиот паразитски жаегер, кој обично е потопол тон со кафеави нијанси, а не со сива боја. Сепак, тие го покажуваат истиот широк спектар на промени на перјата. Летот е повеќе како сокол.

Заеднички повик за оваа птица е зборот со носот кој се повторува неколку пати на изложбата. Нивниот алармен повик е мала бучава.

Размножување

Овој вид потекнува од Евроазија и северно од Северна Америка, со значително население на југот на северна Шкотска.

Лежи четири маслиново-кафени јајца на сува тундра, повисоки плодови и гнездени острови. Додека се наоѓа во земјата за размножување, тој останува нем, освен косење и белешки.

Како и другите ражничи, тоа ќе достигне до гнездото кај луѓето или лисицата, иако не може да предизвика сериозна штета, тоа е застрашувачко и болно искуство. Тоа е миграторно, тропско и зимско во океанот во јужните океани.

На британските острови тие се размножуваат во Шетланд и Оркни, Надворешни Хебриди, Сатерленд, Кејтнес и неколку острови Аргиле.

Воспитување

Оваа птица ќе се храни со стаорци, инсекти, јајца, стаорци и мали птици во текот на сезоната на размножување, но најголемиот дел од нејзината диета (особено во зима и миграција) се прави со храна што ја стекнува со изведување на други птици (пред се галеби и терени) во низа наречена клептоперизам.

Статус на зачувување

Во 2018 година, откако нивниот број драстично се намали во раните 2000-ти, Stercorarius parasiticus беше наведен како загрозен во Исланд од Најмалата загриженост во 2000 година.

Погледнете го видеото: CRIJEVNI PARAZITI NESTAJU PREKO NOĆI!!! (Јуни 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send